Septembrie 2020 ar fi un termen optimist pentru listarea Hidroelectrica pe bursa, considera Johan Meyer, managerul Fondul Proprietatea (FP), acesta atragand atentia asupra “turbulentelor” recente din Guvern care nu ajuta procesul. Seful FP a mai adaugat ca nu este un sustinator al achizitionarii CEZ si ENEL de catre Hidroelectrica, cele doua companii urmand sa traga in jos marjele de profit ale producatorului de energie electrica.

Luna trecuta, Hidroelectrica a dat noi semnale privind realuarea procedurilor in vederea listarii pe Bursa de Valori Bucuresti, publicand in Serviciul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) un anunt privind selectarea unei firme de consultanta in domeniul pietelor de capital.

Septembrie 2020 cred ca este un termen optimist, insa nu imposibil de atins. Hidroelectrica este o companie unica, a carei listare ar pune Romania pe harta mondiala a investitorilor, insa pentru un IPO este nevoie de vointa politica, iar acest lucru este dificil de obtinut in contextul in care in Guvern am observat turbulente, chiar si recent. Este situatie care nu incurajeaza listarea”, a declarat Johan Meyer.

Tot luna trecuta, Hidroelectrica a anuntat ca intentioneaza sa cumpere servicii de consultanta pentru achizitia activelor ENEL si CEZ in Romania. Tranzactia ce vizeaza distribuitorii de energie nu este insa vazuta cu ochi buni de catre seful FP, care crede ca aceasta ar avea un efect ‘distructiv’ asupra actionarilor.

“Randamentul generat de activele Hidroelectrica este mult superior celui generat de activele CEZ si ENEL; practic nu sunt niste active comparabile. Este normal ca Hidroelectrica sa caute oportuntiati de dezvoltare, insa o astfel de achizite nu este benefica pentru Hidroelectrica sau pentru actionari. In stadiul in care activele CEZ si ENEL sunt acum, achizitionarea acestora ar fi distructiva pentru actionarii Hidroelectrica. Nu puteam impiedica compania sa analizeze oportunitati, dar nu sustinem aceasta tranzactie”, spune Johan Meyer.

“Avand in vedere nevoile de acoperire ale deficitului bugetar, este posibil ca Guvernul sa ceara distributii suplimentare de dividende si anul viitor”

Fondul Proprietatea a convocat saptamana aceasta o Adunare Generala a Actionarilor in care managerii de la Franklin Templeton cer acordul pentru demararea unui nou program de rascumparari de actiuni ce ar putea ajunge la maxim 800.000.000 de titluri.

Johan Meyer spune ca pentru finantarea acestui program sunt luate in calcul doar lichiditatile proprii ale fondului (139 mil. dolari la 31 iulie 2019) si viitoarele incasari din dividende ale Fondul Proprietatea (in acest an, 680 mil. lei), folosirea creditelor bancare pentru rascumparari iesind din discutie avand in vedere ca FP nu poate face acest lucru din cauza unor constrangeri legale.

In plus, Meyer a dat de inteles ca se asteapta la cresterea incasarilor din dividende anul viitor, avand in vedere dificutatile de reducere a deficitului intampinate de Guvern – ce ar putea determina fortarea companiilor de stat sa faca noi distributii suplimentare de cash, precum si anticipata crestere a profitabilitatii a celor mai importante companii din portofoliul Fondul Proprietatea.

“La Nuclearelectrica, investirea in reactoarele 3 si 4 nu are sens din punct de vedere financiar sub nicio forma”

Investitiile in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda nu se justifica financiar, iar subiectul este extrem de sensibil si din punct de vedere politic, considera Johan Meyer.

"Investirea in reactoarele 3 si 4 nu are sens din punct de vedere financiar sub nicio forma. In al doilea rand, faptul ca partenerul chinez acum face obiectul unor sanctiuni in Statele Unite ar face ca acest subiect sa fie extrem de sensibil din punct de vedere politic pentru Nuclearelectrica si continuarea acestei actiuni avand in vedere aliantele", a spus Johan Meyer, intrebat despre realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Oficialii Ministerului Energiei si cei ai companiei chineze CGN au semnat in primavara acestui an acordul investitorilor pentru proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, ceea ce va permite infiintarea unei companii de proiect si demararea efectiva a constructiei in urmatorii doi-trei ani, a declarat, atunci, ministrul Energiei, Anton Anton.

Sursa foto: Fondul Proprietatea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri