Bursa romaneasca a fost singura piata din regiune care a reusit sa inchida lunile de vara in crestere, evolutia actiunilor locale fiind cu mult mai buna decat a celor din Polonia, Cehia, Ungaria si Bulgaria. Investitorii care si-au tinut banii pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in intervalul iunie – august au castigat in medie 8%, sau chiar 13% daca ar fi luate in calcul si dividendele.

BET, indice care urmareste evolutia celor mai tranzactionate 16 de actiuni de pe BVB, a crescut cu 8,3%, iar BET-TR, indice ia in calcul si divendele, a urcat cu 13,4%. Pentru comparatie, cea mai mare dobanda oferita de o banca din Romania (TBI Bank) la un depozit pe 3 luni in aceasta vara a fost de 2,2%. Cifra scade la 1% - 1,5% in cazul celor mai mari banci locale.

In regiune, toate bursele au scazut vara aceasta, cea mai mare pierdere fiind notata in dreptul indicelui polonez WIG 20 (-4,6%). Evolutiile au fost ceva mai bune pe marile burse din vestul europei, insa, acolo unde au existat, cresterile au fost modeste, in general de pana la 2%.

In ciuda evolutiei foarte bune, valoarea tranzactiilor pe BVB a fost in scadere – o situatie in general des intalnita in timpul lunilor de vara. Astfel, in luna august, investitorii au tranzactionat actiuni pe bursa romaneasca in valoare de 36,5 mil. lei/zi (7,7 mil. euro/zi). Cele mai populare actiuni din piata au fost cele ale Banca Transilvania, Fondul Proprietatea si BRD.

Citeste si:
Cu acceleratia la podea: bursa locala, pe primul loc la cresteri in UE
Cu acceleratia la podea:...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Bursa de Valori Bucuresti, cea mai mare crestere din lume in 2019