Cererea globala de titei va inregistra in 2019 unul din cele mai lente ritmuri de crestere din ultimii ani, din cauza incetinirii economiei mondiale, a afirmat luni directorul general al OMV AG, Rainer Seele, in marja Congresului Mondial al Energiei de la Abu Dhabi, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Apatia de pe pietele energetice va stimula procesul de fuziuni si achizitii (M&A) in industrie, a previzionat seful grupului energetic austriac.

"Exista semnale de pe pietele noastre de consum ca industria noastra ar trebui sa se pregateasca pentru un ritm mai lent de crestere a economiei mondiale, ceea ce se va translata in zile mai dificile", a avertizat Rainer Seele.

La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului s-a tranzactionat in ultimele saptamani la aproximativ 60 de dolari, in scadere fata de nivelul de varf din 2019, de 75 de dolari, dupa ce avansul economic mai lent a eclipsat livrarile mai reduse din tarile afectate de sanctiuni internationale - Iran si Venezuela.

Seele se asteapta la o scadere a cererii global de titei sub un milion de barili (bpd) anul acesta, pentru prima data dupa multi ani. Si tendinta va continua in 2020", a apreciat seful OMV.

Acesta a explicat ca preturile mai reduse vor ajuta la reechilibrarea pietei deoarece ii vor determina e producatorii care au costuri mai ridicate, inclusiv firmele din SUA care exploateaza sisturile bituminoase, sa-si ajusteze planurile. "Exista previziuni ca productia de titei a SUA s-ar putea injumatati curand", a declarat Steele.

Intre timp, preturile activelor energetice vor scadea, a estimat seful OMV.

"Industria ar trebui sa se pregateasca pentru consolidare. Piata de fuziuni si achizitii s-ar putea relansa deoarece activele vor avea preturi mai rezonabile", a afirmat Steele, dand asigurari ca OMV ia acum o pauza pe segmentul M&A.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, iar Ministerul Energiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Upstream (Explorare si Productie), Downstream Oil (Rafinare si Marketing), Downstream Gas (Gaze si Energie).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri