OTP Real Estate & Construction, un fond investitii care se bazeaza pe ‘foamea’ de venituri din chirii a romanilor, a avut cea mai buna performanta din piata romaneasca in luna august. Majoritatea celorlalte fonduri locale si-au continuat evolutia pozitia din acest an, insa castigurile aduse au fost mai degraba modeste.

Romanii care si-au plasat economiile in fondul OTP au castigat 2,3% in august, iar in ultimul an castigul generat a fost de 5,1%. OTP Real Estate & Construction este un fond care plaseaza aproximativ jumatate din banii pe care ii are la dispozitie in actiuni si obligatiuni ale unor companii imobiliare din SUA, restul banilor fiind directionati catre alte companii imobiliare globale. In fiecare trimestru, fondul distribuie catre clientii din Romania veniturile pe care le incaseaza de la companiile din portofoliu.

A doua cea mai buna evolutie din piata romaneasca a avut-o Certinvest BET-FI Index, fond care reflecta evolutia Fondul Proprietatea si a societatilor de investitii financiare (SIF) de pe Bursa de Valori Bucuresti. SIF-urile au inregistrat o serie de cresteri luna trecuta dupa ce legea eliminarii pragului de detinere la SIF-uri a trecut de Senat. Eliminarea pragului, stabilit in prezent la maxim 5%, ar duce teoretic la o cerere mai mare din parte investitorilor institutionali pentru actiunile SIF, acesta fiind motivul cresterilor din ultima perioada.

Majoritatea celorlalte fonduri au inregistrat cresteri modeste in luna august, de pana la 1%. Fondurile de obligatiuni si cele monetare, preferatele romanilor, au avut randamente in medie de 0,5%, liderul pe segment fiind OTP Obligatiuni Clasa I (+0,8%).

In total, averea administrata de cele 93 de fonduri mutuale romanesti a ajuns la 23,4 miliarde lei, bani plasati de 320.000 de romani.

Top 10 fonduri romanesti in august

Fondul Evolutie in august Evolutie in ultimul an Numar investitori
OTP Real Estate & Construction +2,3% +5,1% 130
Certinvest BET-FI +1,9% +11,2% 67
OTP Obligatiuni Clasa I +0,8% +7,2% 6
Fortuna Gold +0,7% +2,4% 1.649
OTP Obligatiuni Clasa R +0,7% +6,4% 2.077
ERSTE Bond Flexible RON +0,7% +5,3% 79.031
NN (L) International Romanian Bond +0,7% +5,1% 4.491
BRD Obligatiuni +0,5% +5,3% 1.047
Raiffeisen Ron Plus (D) +0,5% +1,2% 76
Raiffeisen Ron Plus (A) +0,5% +4,5% 27.893

Sursa date: SmartFin, administratorii de fond

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri