Indicii Dow Jones Industrial si Standard and Poor's 500 ai Bursei de la New York au inchis miercuri in crestere, dupa ce Jerome Powell, presedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), a afirmat ca economia interna este intr-o stare buna, piata fortei de munca este solida si va urma o perioada de "expansiune sustinuta", transmit Reuters, preluat de Agerpres.

Declaratia lui Powell vine dupa ce Fed a redus pentru a treia oara in acest an rata dobanzii, pentru a preveni riscurile de incetinire a economiei, ca urmare a tensiunilor comerciale dintre SUA si China, dar si a scaderii activitatii economiei mondiale.

Impactul deplin al reducerii costului creditului inca nu s-a simtit, a declarat Powel in Congresul SUA. Acesta a estimat ca politica monetara "va ramane probabil adecvata" atat timp cat evolutia PIB ramane in grafic.

"Vom monitoriza efectele actiunilor noastre de politica monetara si alte informatii care ne vor ajuta sa apreciem perspectivele economiei. Fed va raspunde in consecinta "daca evolutiile ulterioare vor modifica semnificativ perspectivele economiei", a afirmat seful Fed.

Intrebat daca "anticipeaza mentinerea actualei rate a dobanzii pe parcursul anului viitor", Powel a raspuns: "Nu as putea face estimari decat intr-o oarecare masura", apoi a reiterat remarcile anterioare.

In trimestrul al treilea, economia americana a inregistrat un ritm anual de crestere de 1,9%, in usoara scadere fata de avansul de 2% inregistrat in precedentele trei luni.

"Tarifele vamale, dar, intr-o masura mai mare, incertitudinile privind viitorul politicii comerciale, au afectat increderea oamenilor de afaceri si, probabil, au dus partial la incetinirea industriei, a investitiilor, a exporturilor si a comertului", a declarat presedintele Rezervei Federale a SUA.

Acesta a subliniat ca exista riscuri la adresa perspectivelor economiei americane, inclusiv incetinirea cresterii pe plan global, evolutiile comerciale si inflatia redusa.

De asemenea, seful Fed a scos in evidenta importanta politicii fiscale, atragand atentia ca datoria federala este pe o cale nesustenabila. "Datoria creste mai rapid decat economia in termeni nominali", a avertizat Powel.

Luna trecuta, Rezerva Federala a SUA a redus dobanda de politica monetara pana la un interval cuprins intre 1,50% si 1,75%, dupa ce cresterea economiei americane a incetinit la 1,9% in trimestrul trei din 2019. Jerome Powell a sugerat ca nu se asteapta la o noua reducere a dobanzii in cazul in care conditiile economice nu se vor inrautati neasteptat.

Rata somajului in SUA este aproape de cel mai scazut nivel din ultimii 50 de ani iar inflatia este moderata. Dar unele sectoare ale economiei, in special industria, au fost afectate in ultimele luni din cauza razboiului comercial dintre SUA si China si a incetinirii economiei mondiale.

Indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,33%, ajungand la valoarea de 27.786,59 puncte, in timp ce indicele Standard and Poor's 500 a urcat cu 0,07%, la 3.094,04 puncte.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri