Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Holde Agri Invest SA, o companie romaneasca ce opereaza terenuri agricole, a aprobat majorarea capitalului companiei in suma maxima de 6 milioane de euro, precum si listarea ulterioara a companiei pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, anunta compania intr-un comunicat de presa.

Compania intentioneaza sa stranga capitalul necesar pentru extindere si achizitii printr-un plasament privat, care va fi urmat de listarea actiunilor Holde pe piata AeRO. In cadrul aceleasi AGA, actionarii au mai aprobat si procedura pentru cresterea suprafetei exploatate prin achizitia de ferme noi si au numit membrii consiliului consultativ.

Cititi un interviu cu Eugen Voicu despre planurile Holde Agri Invest.

Compania, care este structurata ca un fond de private equity ce investeste direct in ferme agricole, a inchis prima runda de finantare in septembrie 2019, dupa ce a atras 5 milioane de euro de la investitori locali notabili si fonduri de investitii. Finantarea obtinuta in seria A a fost directionata catre extinderea suprafetei exploatate, care astazi insumeaza 3.500 de hectare, achizitionarea unui siloz cu capacitate de depozitare de 10.000 de tone, precum si echipamente si utilaje, cum ar fi combine, tractoare si implemente agricole, toate dotate cu sisteme pentru agricultura de precizie. Prima ferma Holde se afla in vecinatatea localitatii Rosiorii de Vede, din judetul Teleorman, si opereaza o parte din terenuri in sistem bio.

Pentru urmatoarele locatii, Holde a identificat doua ferme, situate in judetele Calarasi si Teleorman, care vor ajuta la atingerea unei suprafete de teren arabil exploatat de aproximativ 9.500 de hectare in anul urmator. Regiunea de sud-est a Romaniei, unde se afla fermele, a fost aleasa datorita calitatii ridicate a solului, a suprafetei mari de teren arabil, a proximitatii fata de Bucuresti si de porturile de la Dunare si Marea Neagra. Pe langa investitia in extinderea suprafetei lucrate, Holde vizeaza si achizitionarea de alte silozuri si de utilaje mecanizate moderne. Se estimeaza ca investitiile planificate totale vor depasi 10 milioane de euro in cursul anului viitor, astfel incat dupa listarea pe piata AeRO, compania va apela si la alte mecanisme de finantare puse la dispozitie de piata de capital.

In prezent, Holde cultiva plante de cultura mare, precum grau, porumb, rapita, floarea soarelui, mazare si orz. O mare parte din suprafata, aproximativ 2.400 de hectare, este certificata ecologic, iar recolta obtinuta este aproape in totalitate exportata pe pietele externe, unde cererea de produse ecologice este in continua crestere, iar preturile oferite sunt mai mari

.
Holde Agri Invest SA are in acest moment 25 de actionari. Vertical Seven Group detinut de Iulian Circiumaru si Andrei Cretu ramane cel mai mare investitor din Holde, avand 25% din participatie, in timp ce restul actionarilor au detineri intre 9% si 0,1% in companie. Modelul de afaceri prevede ca niciun actionar unic sa nu detina o participatie majoritara in cadrul companiei. Consiliul consultativ recent numit al Holde, al carui rol este acela de a sprijini Consiliul de Administratie si echipa executiva a Holde, este format din profesionisti si antreprenori cu experienta. Membrii acestuia sunt Iulian Circiumaru, Daniela Nemoianu, Dan Manolescu, Leonard Leca si Pierre Cammaert.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri