Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis suspendarea autorizatiei de functionare a casei de brokeraj IEBA TRUST, pana la indeplinirea, in cel mult 90 zile, a conditiilor care au stat la baza emiterii autorizatiei referitoare la cerinta de capital.

Anul acesta, IEBA Trust se afla pe locul 5 in topul brokerilor care activeaza pe Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce a intermediat tranzactii in valoare de 1,85 mld. lei.

Totodata, Consiliul ASF a sanctionat IEBA TRUST S.A. cu amenda in suma de 3.856 lei, reprezentand 0,1% din cifra de afaceri anuala a societatii, pentru faptul ca aceasta nu respecta prevederile legale referitoare la incadrarea in nivelul minim al fondurilor proprii, adica echivalentul in lei a 125.000 euro.

Pe toata durata de suspendare a autorizatiei de functionare, IEBA TRUST S.A. are urmatoarele obligatii:

  • vederea implementarii planului de masuri privind restabilirea echilibrului financiar astfel incat sa fie indeplinite cerintele legale referitoare la nivelul minim de capital initial;
  • sa transmita la ASF, cu frecventa saptamanala, o situatie aactivelor aflate in custodie, insotitade extrasele de cont care confirma valoarea acestora;
  • sa informeze corect si complet clientii cu privire la drepturile pe care le au si sa ia masurile necesare pentru exercitarea acestor drepturi, respectiv sa transfere fonduri si instrumente financiare la cererea acestora.

IEBA TRUST S.A. are dreptul de a contesta decizia Consiliului ASF in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia. Contestatia/plangerea prealabila nu suspenda executarea.

Consiliul ASF a decis si sanctionarea lui Panagiotis Diamantis, in calitate de actionar semnificativ indirect si presedinte al consiliului de administratie al IEBA TRUST S.A., cu amenda de 20.000 lei, interzicerea exercitarii unor functii de conducere in firme de investitii pentru o perioada de 3 ani, precum si retragerea aprobarii acordate pentru calitatea de membru al consiliului de administratie al IEBA TRUST S.A.

Consiliul ASF a mai decis si sanctionarea Spertheon Holdings Limited cu suspendarea drepturilor de vot aferente detinerilor directe de 93,54% din capitalul social al IEBA TRUST S.A. Consiliul ASF a dispus vanzarea de catre Spertheon Holdings Limited a tuturor actiunilor detinute, respectiv 93,54% din capitalul social al IEBA TRUST S.A., in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a deciziei.

Deciziile adoptate de Consiliul ASF, publicate in buletinul ASF, pot fi contestate in termen de 30 de zile de la data comunicarii lor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri