Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inceput cu dreptul anul 2020, cresterea unor companii precum Fondul Proprietatea (FP) si Banca Transilvania (TLV) impingand BET, principalul indice al pietei, peste pragul psihologic de 10.000 de puncte. Bursa locala ar mai trebui sa urce cu inca 8% pentru a depasi maximul istoric, atins in anul de ‘boom’ 2007.

In 2007 se cumpara aproape orice actiune si totul crestea. Era un “heirupism”, nu era normal, eram exuberanti. Acum suntem cu totii mai precauti

“Faptul ca am depasit pragul de 10.000 de puncte este fara discutie un eveniment important, dar nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece… ca numar de investitori inca nu am revenit. Este comparabila situatia de acum celei din 2007? Doar din anumite puncte de vedere. Atunci se cumpara aproape orice actiune si totul crestea. Era un “heirupism”, nu era normal, eram exuberanti. Acum suntem cu totii mai precauti, intreaga piata este mai matura”, mentioneaza Marcel Murgoci, seful pe tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.

Bursa de Valori Bucuresti a atins maximul istoric in iulie 2007, criza care a urmat in urmatorul an spulberand castigurile investitorilor si aruncand atat bursa locala cat si pietele internationale intr-o cursa de recuperare ce a durat mai bine de un deceniu.

Astazi, BVB se afla mai aproape decat oricand de a reatinge maximul istoric inregistrat de indicele BET la data de 24 iulie 2017: 10.813 puncte.

Este comparabila situatia de acum celei din 2007? Doar din anumite puncte de vedere. Atunci se cumpara aproape orice actiune si totul crestea. Era un “heirupism”, nu era normal, eram exuberanti.

Indicele a inchis sedinta bursiera de marti la un nivel de 10.035 puncte, iar pentru a bate recordul ar trebui sa urce in perioada urmatoare cu inca 7,7%, o crestere fezabila in opinia brokerilor.

“Este destul de posibil sa depasim maximul istoric, mai ales daca principalele cinci companii din BET nu provoaca surprize neplacute in perioada urmatoare. Daca ne uitam acum la aceste companii, nu se vad nori negri deasupra lor, asa ca m-as astepta sa batem recordul din 2007 in timpul sezonului dividendelor”, considera Marcel Murgoci.

Cele cinci companii din BET la care acesta face referire sunt Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, Petrom, BRD si Romgaz. Impreuna, acestea reprezinta 80% din BET.

Fondul Proprietatea este una dintre companiile cu cele mai bune perspective pe bursa la acest inceput de an. Fondul a anuntat o dublare a profitului (la 1,93 mld. lei) in primele trei luni din 2019, iar in aceste conditii analistii mai multor case de brokeraj anticipeaza ca dividendele oferite de FP anul acesta vor aduce cele mai mari castiguri investitorilor, estimarile de randament fiind de aproximativ 14%.

De asemenea, Fondul a anuntat si un program de rascumparari de actiuni care cel mai probabil va depasi valoarea de 200 mil. lei. Chiar daca pretul oferit nu a fost anuntat oficial, istoria precedentelor programe anuntate arata ca FP va oferi investitorilor un pret mai bun decat cel practicat in mod normal pe bursa pentru titlurile companiei, asadar un alt element care ar putea sustine evolutia buna a acestora.

Si Banca Transilvania, al doilea cel mai important emitent din BET, bifeaza rezultate financiare in crestere, institutia de credit reusind in primele 9 luni din 2019 sa faca profit cat in tot anul 2018.

Cresterea bursei romanesti precum si trendul general pozitiv inregistrat in pietele de capital sunt sustinute de mai multi factori externi, tonul fiind insa dat de Statele Unite ale Americii, acolo unde aproape toti indicii si indicatorii sunt la maxime istorice.

In momentul de fata, in SUA, indicii bursieri S&P 500, Dow Jones si Nasdaq Composite se tranzactioneaza la maxime istorice, preturile caselor sunt la maxime istorice, somajul este la minimul ultimilor 50 de ani (3,5%), iar cresterea numarului locurilor de munca a ajuns la cea mai lunga serie pozitiva din istorie (110 luni).

Sursa grafic: BVB

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri