Managerii fondurilor de investitii din Romania nu cred in revenirea OUG 114/2018 (“Ordonanta Taxelor”) in forma initiala, care introducea o serie de taxe dure asupra sistemului bancar si cu efecte puternic negative asupra mai multor sectoare din economia romaneasca. Acestia mizeaza pe faptul ca intr-un an electoral niciun partid nu va dori sa isi riste imaginea luand o decizie puternic criticata de mediul de afaceri romanesc.

“Personal, nu cred ca OUG 114 poate sa fie repusa pe tapet. Nu cred ca vreun partid politic politic are curajul sa readuca acele taxe extrem de mari care figurau in forma initiala a Ordonantei. Pe bursa, am vazut cu totii ce efecte puternic negative a avut. Desigur, in contextul politic acesta dambovitean, fara Guvern si cu un Parlament ce pare sa aiba zilele numerate, nimic nu se poate spune cu siguranta”, a declarat Horia Gusta, director general Certinvest.

Senatorii au respins la inceputul acestei saptamani OUG 1/2020 care corecta masurile prevazute in OUG 114 si introducea alte masuri fiscale. PSD a sustinut ca a votat in "favoarea oamenilor".

Printre cele mai importante aspecte prevazute in OUG 1/2020 erau cele privind eliminarea taxei pe active bancare si a taxei de 2% pentru companiile din sectorul energetic, precum si obligatia de majorare suplimentara a capitalului fondurilor de pensii.

“OUG 1/2020 urmeaza sa mai treaca si prin Camera Deputatilor, unde nu cred ca PSD are o pozitie atat de solida precum in Senat. Este o situatie interesanta. Personal, cred ca exista posibilitatea sa vedem anumite reveniri (n.red. la masurile prevazute in OUG 114), insa nu la cele care erau in forma initiala a Ordonantei. Ma indoiesc ca se va reveni la forma OUG 114 intalnita in decembrie 2018”, a declarat Loredana Lungu, manager de fond in cadrul Erste Asset Management.

Senatul este prima Camera sesizata in privinta OUG 1/2020, deputatii fiind cei care vor lua decizia definitiva.

De la momentul anuntului initial din decembrie 2018, OUG 114/2018 a suferit mai multe modificari, cele mai importante vizand reducerea taxei pe activele bancare.

Toate ordonantele de urgenta sunt in favoarea sistemului financiar bancar, a corporatiilor si impotriva oamenilor. Asta va defineste, si anume capitalismul de prada. Asta faceti cu aceasta ordonanta. Stim foarte bine ce am votat, am votat in favoarea oamenilor", a afirmat senatorul PSD Daniel Zamfir la dezbaterile de luni din Senat.

OUG 1/2020 nu facea decat sa corecteze niste efecte dezastruoase pentru economie pe care OUG 114, data de guvernul PSD, le-a produs. Sa inteleg ca astazi ati votat pentru reintroducerea supra-accizei la combustibil (...), ati votat, de asemenea, pentru eliminarea de pe piata romaneasca a companiilor de rideshareing.(...) Doriti, de asemenea, probabil, si tineti neaparat sa aplicati ideile domnului Dragnea de a nationaliza Pilonul II de pensii si de a falimenta administratorii privati ai pilonului II de pensii, pentru ca asta ati votat. De asemenea, probabil ca doriti inca o majorare a pretului la gaze naturale, pentru ca prin efectele OUG 114 toti producatorii de gaz natural autohtoni, plus investitorii strategici, au fost dezavantajati si un singur operator economic a fost avantajat, (...) care se numeste Gazprom", a fost raspunsul senatorului PNL Daniel Tapu Nazare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri