Dacă în anii trecuți majoritatea companiilor de pe Bursa de Valori București erau recunoscute pentru generozitatea cu care distribuiau banii din profit către acționari, prin dividende, nesiguranța cauzată de criza COVID-19 anul acesta le-a determinat să mențină rezerve de cash mai mari decât în mod obișnuit. Cum arată topul de anul acesta și când încep plățile?

Totuși, analiștii rămân ușor optimiști cu privire la partea a doua a anului, anticipând că în cazul în care ieșirea din criză se dovedește mai rapidă decât se credea inițial, unele companii ar putea să distribuie noi dividende, din rezerve, în semestrul al doilea al anului 2020.

„Imposibilitatea de a creiona un scenariu plauzibil pentru anul în curs obligă la prudență maximă. În acest context, este posibil ca în a două parte a anului să înregistrăm noi distribuții de dividende din rezervele nealocate, într-un scenariu de redresare economică rapidă”, spun analiștii casei de brokeraj Prime Transaction.

Compania Câștig dividende Dividend brut (lei) Data plății
Nuclearelectrica 10,3% 1,653 25 iunie
Petrom 9,5% 0,031 5 iunie
Conpet 9% 7,0523 25 iunie
Electrica 7,3% 0,7248 26 iunie
Banca Transilvania 5,7% 0,115 16 octombrie
Transgaz 5,7% 15,47 17 iulie
Romgaz 5,5% 1,61 24 iulie
Fondul Proprietatea 5,5% 0,0642 1 iulie
SIF Moldova 4,7% 0,06 11 iunie
BVB 3,4% 0,8149 5 iunie
Impact 2,9% 0,04 17 august
Transelectrica 2,7% 0,48 25 iunie
Digi Communications 1,9% 0,65 29 mai

Sursa date: Prime Transaction, BVB

De menționat că anul acesta se înregistrează și o situație neobișnuită în cazul a două societăți de investiții financiare: SIF Transilvania (SIF3) și SIF Oltenia (SIF5). Astfel, deși acționarii au votat acordarea de dividende în Adunările Generale, deciziile sunt neconfirmate în momentul de față, ambele companii fiind oprite de la tranzacționare de către ASF, în urma conflictelor dintre acționari, care au degenerat și au blocat funcționarea societăților.

Topul dividendelor din acest an este dominat de către Nuclearelectrica (SNN), singurul emitent care propune un randament al dividendelor de peste 10%. Nu întâmplător, Nuclearelectrica înregistrează cea mai bună performanță în 2020, pe bursa românească (+10%), luând în calcul acțiunile lichide.

Urmează trei companii, care, „ajutate” și de scăderea cotațiilor, oferă un randament de peste 7%. Este vorba despre OMV Petrom (SNP), Conpet (COTE) și Electrica (EL). Banca Transilvania (TLV) este singura companie care oferă atât dividende cash cât și acțiuni gratuite.

În grupa companiilor, din indicele BET-BK, care oferă acțiuni gratuite se mai află și Teraplast (TRP) care, la fel ca în ultimii ani, propune un procent semnificativ al distribuției de acțiuni gratuite: 30.3%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri