7.800 de lei brut (aproximativ 4.500 lei net) a fost anul trecut câștigul mediu brut lunar încasat de angajații celor mai importante companii listate la Bursa de Valori București (excluzând SIF-urile). Salariile și bonusurile angajaților unor companii precum OMV Petrom, Banca Transilvania, BRD sau Medlife nu au mai crescut într-un ritm la fel de alert precum în anii anteriori, plusul fiind în general de până la 10% (2019 vs. 2018).

Veniturile/câștigurile brute menționate în articol includ atât salariile, cât și sume suplimentare precum bonusuri de performanță, sau, în anumite cazuri, scheme de participare la profit a personalului și acțiuni gratuite distribuite angajaților.

În 2018, salariile urcaseră în medie cu apoximativ 25% față de anul precedent, în primul rând ca urmare a transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, dar și datorită unei piețe a muncii tot mai competitivă. Totuși, în 2020, câștigurile salariale sunt așteptate să sufere serios după ce tot mai multe firme au trimis angajații în șomaj tehnic sau chiar au redus salariile ca urmare a restrângerii activității în contextul crizei COVID-19.

Citiți și Şomajul tehnic ar putea fi prelungit, pentru anumite categorii, şi după 15 mai.

Toate sumele sunt exprimate în lei/lună.

Sursa: Calcule wall-street.ro pe baza celui mai recent bilanț contabil al companiilor (aferent anului 2019).

Au fost luate în calcul companiile incluse în indicele bursier BET-XT.

În cazul SIF Transilvania nu există date suficiente pentru realizarea calculelor. Fondul Proprietatea și SIF Muntenia nu au fost luate in considerare deoarece acestea sunt administrate în baza unor contracte de management semnate cu firme independente.

Societățile de investiții financiare (SIF) sunt liderele topului, SIF Moldova (SIF2) fiind lider absolut cu un venit mediu brut de 75.200 lei/lună. Mai exact, compania a cheltuit în 2019 puțin peste 30,6 milioane lei cu salariile și bonsurile acordate celor 34 de angajați, cu 24% mai mult decât în anul precedent.

Celelalte două trepte ale podiumului sunt ocupate de alte SIF-uri: SIF Banat-Crișana, respectiv SIF Oltenia.

Numărul mic de angajați al SIF-urilor și faptul că acestea adesea implementează scheme de participare a personalului la profit, face ca salariile în SIF-uri să fie cu mult peste media obișnuită întâlnită în rândul altor companii.

Dincolo de societățile de investiții financiare, cele mai bune plătitoare de salarii de pe bursă sunt dezvoltatorul imobiliar Impact Developer, Bursa de Valori București, OMV Petrom și Banca Transilvania.

Impact a mărit salariile anul trecut cu aproximativ 8%, câștigul mediu brut ajungând la 18.700 lei/lună. La OMV Petrom câștigul brut a ajuns la 10.500 lei/lună, iar în cazul Băncii Transilvania suma a depășit ușor 9.700 lei/lună.

Nuclearelectrica a fost cea mai generoasă companie de stat în 2019, cei 2.038 angajați ai acesteia încasând un salariu mediu brut de aproape 8.400 lei.

Citiți și Nuclearelectrica a făcut jumătate de miliard de euro profit în 2019.

Doar în două companii incluse în clasament a fost înregistrată o reducere a veniturilor încasate de angajați, ambele având ca principal acționar statul român (Romgaz și Electrica). Mai exact, la Romgaz a scăzut câștigul mediu brut lunar la 8.100 lei (-8,3%), în vreme ce la Electrica suma a ajuns la 6.300 lei (-3,2%).

Ultimul loc în clasament este ocupat de Sphera Group (operatorul lanțurilor KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România), unde salariile multor angajați se apropie de minimul pe economie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri