27.000 de investitori au pierdut fondurile mutuale românești în martie și aprilie, cele mai dificile luni ale pandemiei provocată de noul coronavirus (COVID-19). O parte din români și-au retras banii de teamă, ignorând orice analize pe care administratorii de bani le puneau în față și probabil nu se vor mai apropia foarte curând de fondurile de investiții. Totuși, izolarea în casă i-a făcut pe români și să cheltuiască mai puțin, fapt care se va reflecta în economiile acestora și care, în final, ar putea duce la o revenire la plasamentele în fonduri, care în ultimii ani au bătut fără drept de apel câștigurile aduse de depozitele bancare.

Horia Gustă este directorul Certinvest – cel mai mare administrator de fonduri independent (non-bancar) din România, care administrează o avere de 250 mil. lei. Gustă a devenit recent și președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România.

Wall-Street.ro: Piața românească a fondurilor de investiții deschise a înregistrat retrageri semnificative în lunile stării de urgență. Cum au reacționat clienții Certinvest în această perioadă și ce recomandări le-ați făcut?

Horia Gustă: O criză înseamnă atât o amenințare, cât și o oportunitate, dar până să ajungem să privim obiectiv această realitate, trebuia să dăm la o parte valul de emoții negative care ne putea duce către decizii impulsive, cu repercursiuni deloc plăcute.

În cei 20 de ani de când sunt în Certinvest nu-mi amintesc să fi avut o perioadă mai intensă decât a fost cea din aceste ultime 3 luni, pentru că solicitările clienților au venit ca o avalanșă.

În acest context ambiguu și tensionat, unii clienți și-au retras sumele investite de teama deprecierii valorilor acestora (fără o analiză autentică, doar pe baza informatiilor din presă sau a experiențelor anterioare), alții au identificat oportunitatea de a investi (de a cumpăra unități de fond la valori scăzute, pe fondul volatilității crescute), în timp ce alții nu și-au modificat comportamentul investiţional și au respectat strategiile setate. În cei 20 de ani de când sunt în Certinvest nu-mi amintesc să fi avut o perioadă mai intensă decât a fost cea din aceste ultime 3 luni, pentru că solicitările clienților au venit ca o avalanșă și am încercat să fim alături de ei – chiar și de la distanță – și să răspundem fiecărei solicitări. Marea noastră sastisfacție a fost aceea că am reușit ca printr-un dialog consistent să temperăm deciziile iraționale, astfel că trăgând linie am constatat că la finalul ultimelor 3 luni avem mai mulți clienți. Pentru noi toti această criză a însemnat adevăratul test de evaluare a toleranței la risc.

Principala recomandare a fost aceea de a lua decizii cumpătate, care să nu fie dictate de panică sau care să copieze comportamentul altor investitori cu profile și obiective investiționale diferite.

WS.ro: Poate în prezent un român să își plaseze banii într-un fond de investiții direct online, fără a mai trimite hârtii prin poștă sau fără a fi nevoiți să se deplaseze la sediul societății de administrare a investițiilor (SAI)?

Citiți și 'Miros' de fintech pe bursa romaneasca: ASF vrea recunoastere faciala si spune adio plicurilor trimise prin posta

Horia Gustă: Am demarat proiectul unei platforme de investiții care să ofere noi facilități clienților, respectând prevederile Regulamentului ASF nr.10/2019. Vom păstra numele de investonline.ro, dar vom aduce modificări majore atât în procesul de înregistrare, cât și în comunicarea cu investitorii, simplificând transmiterea documentelor, atât de la investitori către companie, cât și invers. Ca un detaliu, pot spune că vom oferi investitorilor care vor sa deschidă cont în numele copiilor posibilitatea de a face acest lucru mult mai rapid, respectând însă legislația aplicabilă în vigoare.

Citiți și 5 sfaturi despre cum sa iti educi copiii sa invete economisirea

Cei care vor dori să își deschidă cont pe această platformă o pot face în continuare gratuit, urmând ca după generarea contractului (procedură care va fi simplificată cu ajutorul tehnologiei OCR - recunoașterea optică a caracterelor), acesta să le fie transmis de către SAI în plic securizat, la adresa de corespondență menționată.

Important este – atât pe plan intern, cât și extern – să nu ne confruntăm cu un al doilea val pandemic, ceea ce ar destabiliza toate eforturile depuse în direcția revenirii economice.

WS.ro: În cât timp te aștepți ca fondurile locale să „recupereze” sumele retrase de investitori în lunile martie-aprilie? Este posibil ca acest lucru să aibă loc chiar și până la finalul acestui an?

Horia Gustă: Este posibil, însă depinde de mai mulți factori. Pentru unii, această perioadă a fost una de economisire – pentru că volumul cheltuielilor a fost sensibil mai mic din cauza restricțiilor – dar pentru alții a însemnat o diminuare a veniturilor salariale sau a celor provenite din surse suplimentare, cum ar fi chiriile, spre exemplu. Pe de altă parte, cred ca mulți au conștientizat importanța economisirii și cât de util este să ai “o plasă de salvare” atunci cand intervin astfel de crize care pot genera chiar și pierderea locului de muncă.

Indicii Bursei de Valori au marcat reveniri pe trenduri pozitive, fapt ce ar trebui să încurajeze revenirea investitorilor cu apetit pentru risc.

WS.ro: Care sunt știrile/evenimentele care ar trebui aibă loc (la nivel local dar și internațional) pentru a da încredere investitorilor revină la sentimente mai bune cu privire la investițiile în fonduri mutuale?

Horia Gustă: Viața începe încet, încet să își reintre în drepturi, dar efectele acestei crize le vom mai resimți pentru că întreaga lume a fost în stare de șoc. După ce vom reinstala „normalitatea” de dinaintea pandemiei – atât cât se mai poate – ne vom relua obiceiurile, pentru că ele reprezintă o formă de rezistență în fața schimbărilor. Pe plan internațional, recentele evenimente din SUA nu s-au resimțit pe piețele bursiere, pe de altă parte, pachetele de stimulente din partea Băncilor Centrale au susținut economia prin infuzii de capital.

Pe plan intern, să sperăm că vom avea o guvernare fluentă și stabilă, pentru că acest factor este unul decisiv.

Important este – atât pe plan intern, cât și extern – să nu ne confruntăm cu un al doilea val pandemic, ceea ce ar destabiliza toate eforturile depuse în direcția revenirii economice.

Citiți și Managerii de bani raspund: de ce un roman si-ar da economiile pe mana lor?

WS.ro: Având în vedere evoluțiile recente ale pandemiei COVID-19 și impactul acesteia asupra economiei, poți face o alocare a unui portofoliu pentru un teoretic investitor de 30 de ani, cu toleranță medie la risc și fără o experiență precedentă în piețe?

Vom oferi investitorilor care vor sa deschidă cont în numele copiilor posibilitatea de a face acest lucru mult mai rapid

Horia Gustă: În primul rând, răspunsul corect la această întrebare depinde de orizontul de timp investițional luat în considerare în momentul stabilirii strategiei investiționale. În funcție de acest criteriu, deciziile de alocare investițională trebuie să țină cont de anumite prognoze macroeconomice sau de anumite obiective investiționale setate de la bun început.

Dacă vorbim de un orizont lung de timp (minim 10 ani) putem aborda o alocare strategică mai curajoasă, care să răspundă unor obiective de randament mai îndrăznețe, respectiv: conservarea capitalului, dar și obținerea unui randament compus- satisfăcător.

Daca vorbim de un orizont de timp mai scurt , alocarea investitionala să pună accentul în primul rand pe conservarea capitalului și mai puțin pe obținerea de randamente .

În concluzie, cu cât orizontul investițional este mai lung, cu atât flexibilitatea legată de expunerea pe clase de active mai riscante (acțiuni sau investiții alternative) este mai ridicată, indiferent de profilul de risc al investitorului.

Dincolo de acestea, recomandăm întotdeauna, în beneficiul clientului, implementarea de strategii investiționale prin utilizarea de instrumente financiare din punct de vedere al costului și structurate pe strategii de investiții pasive (de ex: fondurile de investiții care replică indicii bursieri).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri