Pandemia a mușcat vizibil din profitul și veniturile marilor companii de pe Bursa de Valori București (BVB), care, în prima jumătate din acest an, s-au luptat să facă față și să se adapteze noilor condiții din piețele în care operează. Per ansamblu, profitul acestora a scăzut cu o treime față de primul semestru din 2019.

“Primul semestru a arătat cu adevărat impactul provocat de pandemia de COVID-19 asupra companiilor. Cu toate acestea, putem spune că rezultatele au fost stabile, chiar dacă nivelul total al profiturilor a scăzut cu 34,2% de la un semestru la altul”, spune Judit Zoltani, șefa departamentului de analiză al casei de brokeraj Goldring.

Banca Transilvania (TLV) a raportat un profit net în scădere cu -28.4%, în timp ce BRD a raportat un rezultat net în scădere cu 40,5%. În cazul ambelor instituții bancare, rezultatele au fost afectate în mare măsură de provizioanele constituite ca măsură de siguranță în contextul crizei COVID-19. Din punct de vedere al veniturilor operaționale, Banca Transilvania a înregistrat o scădere de 1%, în timp ce veniturile operaționale ale BRD au scăzut cu 8,5% față de perioada similară a anului trecut.

În ceea ce privește sectorul energetic, rezultatele au fost mixte. OMV Petrom (SNP) și Romgaz (SNG) au fost negativ afectate de actuala pandemie, din cauza cererii de gaze și petrol în scădere, lucru care s-a revăzut în prețurile acestora și care au condus la rezultate nete în scădere, atât pentru Petrom (-56,1%), cât și pentru Romgaz (-17,9%).

„Cu toate acestea, rezultatele pot fi considerate peste așteptări, în condițiile în care lunile trecute au marcat momente istorice negative - prețul petrolului negativ, de exemplu”, consideră Judit Zoltani.

Compania *Profit S1 2020 Evoluție profit (y/y) Evoluție venituri (y/y)
Banca Transilvania 607,4 -28,4% -1%
Petrom 867 -56,1% -11,1%
BRD 405 -49,5% -8,5%
Romgaz 175 -17,9% -23,3%
Electrica 190 +74,2% +3,2%
Digi -41 (mil. euro) A trecut pe pierdere +8,3%
Transelectrica 38 A trecut pe profit -9%
Nuclearelectrica 343,2 +18,1% -2,1%
Medlife 11 +4,4% +0.3%
Conpet 31 +1,9% +1.7%
BVB 4,2 +9,6% +12.5%
Purcari 15,5 -9% -3.3%
Alro 254 +218,2% -9.6%
Teraplast 29,5 +101,4% +16,9%

*Cu excepția Digi, profitul este exprimat în milioane lei.

La polul opus se află Transelectrica (TEL) și Electrica (EL), care au surprins plăcut prin rezultatele pozitive. Transelectrica a înregistrat un profit net de 38,3 mil. lei (după ce în S1 2019 înregistrase o pierdere de 7,8 mil. lei). Electrica a publicat un rezultat mai mare cu 74,2% decât cel realizat în primul semestru al anului trecut.

Nuclearelectrica (SNN) a reușit să ofere stabilitate în această perioadă și a avut un rezultat net în creștere cu 18,1%, chiar dacă nivelul veniturilor a fost mai mic cu 2,1%.

De asemenea, Conpet (COTE) a publicat rezultate aproape similare celor de anul trecut, cu evoluții de până la 2% atât pe partea de venituri, cât și din punct de vedere al profitului net.

Citiți și XTB crede că bursa locală și-a revenit, însă nu e cazul să deschidem șampania

Teraplast (TRP) a avut rezultate financiare surprinzătoare. Profitul a fost cu 101,4% mai mari la nivel de grup, în timp ce veniturile au crescut cu 16,9%. De asemenea, compania a anunțat și vânzarea diviziei Steel, ceea ce a avut un impact major asupra prețului acțiunii, care în acest moment se dovedește a fi cea mai bună investiție de la începutul acestui an din componența indicelui BET (+27%, creștere a cotației).

Influențată negativ de prețul aluminiului din primul semestru al anului, rezultatele Alro Slatina (ALR) s-au încadrat în lista rezultatelor pozitive, în urma unei subvenții primite sub forma unei scheme de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrică. Așadar, la nivel de grup, rezultatul net a fost mai mare cu 218% decât cel raportat acum un an.

Deși cu venituri în creștere cu 8.3% și cu un sector de activitate avantajos în această perioadă, Digi Communications a trecut pe pierdere, aceasta fiind de 40,9 mil. euro.

Bursa de Valori București (BVB), chiar și în urma unui trimestru 2 mai modest în 2020, a reușit să obțină venituri și profituri semestriale în creștere cu 12,5%, respectiv 9,6%, rezultate favorizate de nivelul mai ridicat de tranzacții în urma incertitudinii care a creat volatilitate pe piață.

Purcari (WINE), companie care activează într-un domeniu puternic afectat de pandemie, a reușit să își mențină nivelul de venituri, respectiv profituri. Profitul net au scăzut cu 9%, în timp ce veniturile au crescut cu 3%.

MedLife (M) a fost stabilă în ceea ce privește rezultatele, cu un profit net în creștere cu 4,4%, cifra de afaceri fiind la același nivel ca și cel din primul semestru al anului trecut.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri