Septembrie 2020 va rămâne în istoria Bursei de Valori București (BVB) ca momentul recunoașterii numeroaselor eforturi din ultimii ani pentru modernizarea pieței. Promovata la statutul de piață emergentă de către britanicii de la FTSE Russell, BVB intră într-o ligă superioară a burselor într-un moment ciudat pentru piețele din întreaga lume, unul în care economiile se chinuie să scape de coșmarul COVID-19, dar în care acțiunile evoluează suprinzător de bine.

În acest context primele trei trimestre ale anului curent au fost marcate de așteptarea acestei upgradări și, evident, de episodul sanitar în plină desfășurare reprezentat de pandemia COVID-19, potrivit analiștilor casei de brokeraj Prime Transaction.

Pozitivul intrării într-o zonă investițională selectă a fost pus în contrapondere cu negativul creat de criza economică generată de factori sanitari. Ce a rezultat până în acest moment?

Citiți și Bursa românească, oficial piață emergentă

Evoluția reprezintă câștigul total generat de companiile din tabel, țînând cont atât de dividendele cât și de acțiunile gratuite distribuite.

Compania Evoluție primele 9 luni 2020 Lichiditate bursieră
Teraplast +85% 17,2%
Nuclearelectrica +28% 7,3%
Transelectrica +20,4% 11,6%
Medlife +13,2% 9%
Fondul Proprietatea +12,3% 12,5%
Bittnet +10,4% 21,4%
Electrica +8,6% 13,1%
Purcari +4,5% 17,3%
Conpet +3,8% 13%
Impact +2,6% 4,6%
SIF Transilvania -0,2% 14,2%
BVB -0,6% 8,4%
Digi Communications -4,9% 2,3%
Banca Transilvania -8,8% 20,8%
SIF Muntenia -13,5% 7,8%
Alro -15,8% 0,6%
SIF Moldova -16,7% 2,8%
Transgaz -16,8% 7,4%
BRD -17,9% 8,8%
Petrom -18,6% 3,4%
Romgaz -18,9% 6,5%
SIF Oltenia -19,9% 10,6%
SIF Banat- Crișana -24,1% 5,5%
Sphera Group -28,9% 3,3%
Erste Bank -44,9% 0,8%

Sursa: Prime Transaction

Media evoluțiilor emitenților (inclusiv dividende și acțiuni gratuite acordate) din componența indicelui BET-BK (indice investibil) este de -2,4%, în timp ce mediana dinamicii cotațiilor bursiere este de -4,9%. Pentru comparație, indicele BET-BK, care nu ține cont de dividendele și acțiunile gratuite oferite de companii, a scăzut cu circa 10%.

Extremele sunt reprezentate de creșterea spectaculoasă a acțiunilor Teraplast, care s-au apreciat cu peste 85% și scăderea severă a acțiunilor Erste care s-au depreciat, în primele trei trimestre, cu aproape 45%. Vara aceasta, Grupul Teraplast a încheiat un acord cu Kingspan Group în vederea vânzării diviziei Steel. Valoarea diviziei Steel este estimată la 410 milioane de lei.

În general, companiile cu rezultate financiare pozitive se află în jumătatea superioară a clasamentului.

Excepție este Fondul Proprietatea, care își continuă trendul multianual pozitiv în detrimentul unor rezultate financiare mai slabe în acest an, cauzate de evoluția piețelor bursiere în contextul epidemiei de COVID-19. Fondul Proprietatea a continuat politica agresivă de răscumpărări de acțiuni cu efect, se vede clar acum, pozitiv asupra cotației bursiere.

Pe partea de scăderi, ierarhia pare mult mai structurată. Dacă luăm în calul emitenții cu scăderi de peste 8%, observăm sectoare care sunt reprezentate de mai mulți emiteni. De exemplu regăsim patru SIF-uri (cu excepția SIF Transilvania), reprezentantele sectorul de petrol și gaze (OMV Petrom, Romgaz) și trei titluri bancare (Banca Transilvania, BRD și Erste Bank).

"În acest an factorii negativi au înclinat balanța spre scădere, până în acest moment. În definitiv, vorbim despre o criză cu un substrat neașteptat generatoare de incertitudine ridicată. Soluțiile economice concepute în criză din 2008 au fost acum folosite de o manieră extinsă. Timpul câștigat astfel va fi suficient pentru a descoperi o soluție medicală corespunzătoare? Este întrebarea al cărei răspuns va avea cel mai mare impact pentru finalul acestui an și prima parte a anului următor”, concluzionează analiștii casei de brokeraj Prime Transaction.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri