Bursa de Valori București (BVB) a rezistat surprinzător de bine la scăderile care au avut anul acesta pe burse ca urmare a temerilor investitorilor cu privire la pandemia COVID-19. Comparativ cu marile piețe internaționale, doar SUA și Germania au avut evoluții mai bune decât România.

”Primele nouă luni ale anului au adus o volatilitate mare pe piețele de capital internaționale, iar pentru cele mai multe dintre ele a adus și scăderi semnificative. Deși BVB a evitat scenariul negativ în care putem vedea alte piețe din jur, scăderile înregistrate la nouă luni i-au făcut pe mulți să se uite din nou cu invidie spre SUA sau Germania, ferite în aparență de evoluții negative de mai mulți ani”, spune Marius Pandele, analist în cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Acesta consideră că anul de criză COVID a afectat în mod neuniform sectoarele economice. În unele sectoare au apărut oportunități, în timp ce altele sunt aproape de colaps. Evident, evoluția bursieră a fost influențată la rândul sau, atât de oportunități, cât și de probleme.

Mai mult, analistul crede că este de așteptat ca în viitorul apropiat să vedem în continuare o separare a piețelor pe acest criteriu, atât timp cât pandemia va rămâne la un nivel asemănător celui de acum.

Sursa: Prime Transaction

Așa cum se poate observa în graficul de mai sus, piața americană și cea germană au un avantaj atât față de alte piețe dezvoltate, cum ar fi cele din Italia sau Franța, dar mai ales față de cele din estul Europei, cu o singură excepție, în cazul indicelui slovac SAX. Dacă luăm în calcul și dividendele mari acordate de emitenții români, deja ne apropiem mai mult de SUA decât de vecini atunci când vine vorba de evoluția bursieră pe primele nouă luni din 2020.

Există mai multe motive posibile pentru care Bursa de la București a mers mai bine decât celelalte din regiune, începând de la trecerea la statutul de piață emergentă și includerea în indicii FTSE pentru piețe emergente și continuând cu multiplii de evaluare mici de la care a început anul sau cu acumularea constantă de acțiuni de către fondurile de pensii private obligatorii, care în alte țări, cum ar fi Polonia și Ungaria, au dispărut deja, sau sunt pe cale să dispară

Marius Pandele

Majoritatea emitenților din componența actuală a indicelui românesc BET-BK, 15 din 25 mai exact, au înregistrat scăderi în primele nouă luni ale anului. Dacă luăm în calcul și dividendele este vorba de 14 din cei 25 de emitenți. Cea mai mare scădere a fost de departe cea de la Erste Bank (EBS), -45%, ea având și cel mai mare impact asupra indicelui, dată fiind ponderea mare a băncii austriece, de 6,58% din BET-BK. Luate împreună, SIF-urile au contribuit chiar mai mult la scăderea BET-BK, ele având o pondere totală de 22,69% și o scădere medie de 16,35% în perioada analizată.

Per total, sectorul financiar a avut o contribuție de -7,63% la evoluția indicelui, mai mult decât scăderea propriu-zisă a acestuia, fiind urmat de cel energetic, cu -2,91%. Contribuția este calculată cu ponderile din momentul de față ale emitenților, așa că nu este una exactă, însă marja de eroare este una suficient de mică încât rezultatele să fie relevante.

Salvarea a venit de la acțiunile Teraplast, care au contribuit cu +3,23% la evoluția indicelui, ponderea mai mică fiind compensată de o creștere a cotației foarte mare. La nivel de sector, în afară de creșterea mai mare din sectorul de materiale, s-au înregistrat creșteri mai mici și în sectorul de utilități, cu un număr mai mare de emitenți listați, și în cel medical, cu un singur emitent în indice.

Un calcul care ține cont și de dividende arată o scădere de 3,87%, față de minusul de 10,06% înregistrat de cotația oficială a indicelui sau cel de 7,92% calculat în dolari. Este un calcul făcut tot cu ponderile din acest moment ale acțiunilor, nefiind unul exact, ci unul făcut pentru a arăta ordinul de mărime pe care îl au dividendele în rezultatul total”, menționează analistul Prime Transaction.

IT-ul a ținut sus bursa americană. În România, băncile au tras în jos bursa

Deși nu a fost întotdeauna așa, piața de capital americană este dominată în momentul de față de sectorul de tehnologie a informației, domenii care în trecut erau în prim-plan având acum ponderi marginale în indicele S&P 500.

Alături de domeniul IT, care are o pondere de 27% din indice, domeniul medical are la rândul sau o poziție importantă pe piață, cu 15% din acesta. Urmează comunicațiile, bunurile de consum de folosință îndelungată și domeniul financiar, toate cu circa 10%.

Domeniul financiar, alături de cel energetic, sunt departe de importantă pe care o aveau în trecut, cel din urmă ajungând la doar 2,53% din total.

Din punct de vedere al structurii sectoriale, piața românească este exact opusul celei americane. În BET-BK, indicele care are cele mai echilibrate ponderi de la BVB, nu mai puțin de jumătate din ponderea totală este cea a acțiunilor din domeniul financiar, mai exact bănci și fonduri de investiții.

Celelalte două sectoare cu ponderi mari sunt cel de utilități și cel energetic, cu 19%, respectiv 13% din total. Sectoarele cu cea mai mare pondere în S&P 500, IT și medical, au împreună doar 4% din BET-BK, fiecare fiind reprezentat de câte un singur emitent.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri