După o scădere minoră ce a plasat-o în jumătatea superioară a topului european al burselor de anul trecut, Bursa de Valori București are potențialul să înregistreze o creștere de două cifre anul acesta, consideră Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

În primele două luni din acest an, bursa românească a crescut deja cu 4%.

Brendea consideră că BET-BK, un indice care urmărește 25 de mari companii de pe BVB și în funcție de care și fondurile de investiții își orientează plasamentele, ar putea să urce cu 15% anul acesta.

”2021 se anunță un an greu predictibl. Cred că piață locală are șanse bune să crească anul acesta. O apreciere de circa 15% pentru indicele BET-BK este un scenariu realist, din punctul meu de vedere”, a declarat Alin Brendea.

Brokerul mizează pe companiile de mari dimensiuni în 2021, în condițiile în care, diversele programe de finanțare, schimbarea rapidă a condiților economice și dorința guvernelor de a impulsiona rapid economia le va ajuta.

”În schimb, sectoarele care au fost ajutate de condițiile excepționale economice din acest an ar putea suferi atunci când mediul economic se va normaliza. Ne putem gândi aici la sectorul bancar, de exemplu”.

Directorul general adjunct al Prime Transaction subliniază că există numeroși factori predictibili care vor modela evoluția acțiunilor românești, la care, nicio surpriză, se vor adăuga și alții despre a căror existența vom afla în perioada următoare.

Dintre factorii predictibili amintiți de acesta

  • Evoluția pandemiei în prima parte din 2021, în condițiile în care efectele pozitive ale vaccinurilor anunțate nu vor fi vizibile până la jumătatea anului.
  • Menținerea unui cadru economico-financiar stimulator pentru economie. Facilitățile de plată din 2020 și programele de finanțare, anunțate și parțial derulate în anul curent, au ajutat la menținerea unei stări de încredere în evoluțiile economice pe termen scurt.
  • Politica economică și financiară promovată de noul guvern.
  • Evolutiiile generale ale piețelor bursiere dezvoltate dar și al segmentului burselor emergente.
  • Intrarea o dată cu anunțarea rezultatelor financiare preliminare în logică achizițiilor de acțiuni pentru dividende.
  • Menținerea unui tablou extrem de sărac al oportunităților de plasament monetar și al unei piețe imobiliare încă incerte din punct de vedere al trendului pe termen scurt.

Citiți și Topul burselor în 2020: Tratamentul a funcționat, pacientul a fost salvat

Alin Brendea spune că românii interesați de investiții după recentele scăderi ale burselor nu ar trebui să ”vâneze” un moment perfect pentru a cumpăra acțiuni, o alegere mai bună fiind reprezentate de investițiile constante

”Investind treptat, în ritmul potrivit și în condiții de confort investițional, cred că acum este un moment potrivit pentru a intra pe piețele bursiere”, a concluzionat Brendea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri