2021 ar putea să aducă cele mai mici venituri din dividende pe Bursa de Valori București (BVB) de după perioada post-criză, însă în continuare acestea vor fi peste nivelul înregistrat înainte de 2008, anticipează analiștii casei de brokeraj Prime Transaction.

„Cea mai mare diferență între estimările pentru acest an și randamentele din anii trecuți este în vârful clasamentului. Zona emitenților cu randamente medii nu ne așteptăm să fie la fel de puternic afectată”, spune Marius Pandele, analist Prime Transaction.

Deloc suprinzător, mai multe companii de stat sunt aproape de vârful clasamentului când vine vorba de randamentele dividendelor distribuite de-a lungul timpului.

Dividendele sunt de mai mulți ani punctul forte al Bursei de Valori București, randamentul mare al acestora oferind un impuls important de cumpărare investitorilor. Pandemia Covid-19 pare să schimbe situația, o parte dintre emitenții care în anii trecuți aveau o politică de dividend generoasă înregistrând acum profituri în scădere.

Mai mult, distribuțiile mari de dividende realizate în anii trecuți de companiile de stat, în unele situații din profitul reportat și rezerve, fac ca acum să numai existe bani pentru a susține o politică similară.

Ce dividende ar putea să fie distribuite în 2021

Estimările Prime Transaction pentru dividendele aferente profitului pe 2020 arată o scădere a medianei câștigurilor până la doar 4,51%, de la 5,83% anul trecut. Ultima dată când cifra a fost atât de jos a fost în 2008, cu profitul pe 2007, atunci când randamentul era la doar 3,9%.

Compania Randament estimat 2021 (%) Randament mediu pe toți anii de la listare (%)
SIF Transilvania N/A 12,6
Romgaz 4,7 11,6
Nuclearelectrica 7,4 11,6
SIF Moldova N/A 10,7
Transilvania Broker 8 8,9
Transgaz 5,1 8,7
Conpet 6,9 8,5
Alumil 12,8 8,4
Conted 4,3 6,7
Electrica 5,2 6,3
Bermas 3,7 5,8
SIF Oltenia 1,4 5,8
Alro Slatina 6,1 5,7
Casa de Bucovina N/A 5,6
SIF Muntenia N/A 5,3
Aages 5,9 5,2
Transelectrica 3,7 4,8
Aerostar 2,9 4,6
Artego 6,4 4,5
Bursa de Valori București 4,3 4,4

Trebuie precizat faptul că randamentele estimate pentru 2020 sunt raportate la prețul de închidere din 10 februarie 2021, în timp ce randamentele din anii trecuți sunt raportate la prețurile din ultima zi în care puteau fi cumpărate acțiuni cu drept de dividend. Asta înseamnă că, dacă estimările de dividend se vor adeveri, randamentele ar putea fi mai mici, în cazul în care prețul este tras în sus de apropierea datei ex-dividend.

În graficul de mai jos este o evoluție a mediei randamentelor luând în calcul toți emitenții, inclusiv pe cei care nu au dat dividende în anul respectiv. Mediana randamentelor, folosită în primul grafic, ia în calcul doar emitenții care au distribuit dividende, putând să dea un semnal distorsionat în unele cazuri.

Așa cum ar fi de așteptat, emitenții din componența indicelui BET-BK au avut pe parcurs randamente mai bune ale dividendelor, cu câteva excepții, cea mai mare chiar anul trecut. Atunci, mediana randamentelor pentru emitenții din BET-BK a fost de 5,17%, în timp ce pentru intreagă piață a fost de 5,83%, o diferență mai mare decât în oricare dintre anii anteriori.

„Pentru acest an estimările noastre arată o diferența mică în favoarea emitenților din BET-BK, 4,61%, față de 4,51% per total. Nu a fost inclusă în calcule Erste Bank (EBS), pentru care dividendele au un regim diferit comparativ cu emitenții din România. Procentajul emitenților care au distribuit dividende a fost de asemenea mai mare în rândul celor incluși în indice, diferența fiind chiar una consistentă, între 15% și 25% în ultimii ani”, spune Marius Pandele.

Anul trecut au distribuit dividende 17 din cei 24 de emitenți luați în calcul, iar în acest analistul se așteaptă că numărul lor să scadă la 14, însă procentul ar rămâne oricum mult peste media pieței, 58,33%, față de 42,17%.

Ce sunt dividendele

Alături de dreptul de a vota în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, investitorul în calitatea sa de proprietar al unei părți din companie are dreptul de a fi remunerat proporțional cu numărul de acțiuni deținute, prin plata de dividende.

Dacă în cazul societăților private legea nu prevede niciun fel de restricții cu privire la modul de repartizare a profitului contabil net , în cazul societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat (statul are o deținere de peste 50% din capitalul social) este obligatorie distribuirea ca dividend a unei cote de cel puțin 50% din profit.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri