Banca Transilvania (TLV) a cumpărat Idea Bank pentru 43 mil. euro, o nouă țintă care se adaugă în coșul de cumpărături al băncii clujene, care în ultimii ani a mai cumpărat Volksbank și Bancpost. Tranzacția nu este la fel de spectaculoasă precum cele anterioare, dar analiștii subliniază că mutarea realizată în pandemie trimite un mesaj clar investitorilor și celorlalte mari bănci din România din partea BT: ”Nu dormim, chiar dacă am urcat pe primul loc în topul băncilor!”.

”Realist vorbind, Idea este o bancă mică, ce are doar cateva zeci de mii de clienți, însă importanța tranzacției constă mai mult în trimiterea unui mesaj către competiție și investitori. Banca Transilvania vrea să arate că este în continuare dinamică și face achiziții, în vreme ce principalii competitori nu au făcut nicio tranzacție pe plan local”, a declarat Marcel Murgoci, director de tranzacționare al firmei de servicii de invesiții Estinvest.

În 2019, Banca Transilvania a ajuns pe primul loc în topul celor mai mari bănci din România în funcție de active, depășind BCR – liderul incontestabil al istoriei recente. Creșterea BT a fost atât organică, dar și ca urmare a preluărilor succesive ale Volksbank (2015) și Bancpost (2018).

Principalii competitori ai Băncii Transilvania în momentul de față sunt BCR și BRD, bănci deținute de grupuri străine (Erste Bank - Austria, respectiv Societe Generale - Franța) și care au fost mult mai precaute în privința strategiei de dezvoltare prin achiziții.

Achiziția Idea Bank arată că Banca Transilvania vrea să își consolideze poziția de lider și că are forța de a prelua alte bănci din sistem.

- Marcel Murgoci, director tranzacționare – Estinvest -

Pe Bursa de Valori București, reacția investitorilor a fost pe măsura achiziției Idea Bank: inițial optimism și creșteri, dar în final nimic spectaculos. Astfel, acțiunile Banca Transilvania au debutat joi cu o creștere de 0,72% care a împins evaluarea băncii la peste 16 miliarde de lei. Totuși, la final de zi, o acțiune TLV valora 2,77 lei/acțiune, adică exact prețul înregistrat și în ziua dinaintea anunțului tranzacției.

”Creșterea pe bursă înregistrată astăzi de Banca Transilvania nu este una majoră și din simplul motiv că banca a crescut deja mult în ultimele luni și chiar și anul trecut, după atingerea primului vârf al pandemiei. De asemenea, investitorii se așteptau ca BT să facă o nouă achiziție, Banca anunțându-și această intenție de ceva timp”, spune Marcel Murgoci.

Evoluția acțiunilor Banca Transilvania 2020 - 2021

Sursa grafic: BVB

De la începutul acestui an, acțiunile TLV au crescut cu peste 23% pe Bursa de Valori București, una dintre cele mai bune evoluții înregistrată luând în calcul acțiunile lichide din piață.

Cât de mare este o bancă mică? Cifrele Idea Bank înainte de a fi cumpărată de Banca Transilvania

Șefii Idea Bank, polonezii de la Getin Holding Group, au decis în noiembrie anul trecut să facă demersuri pentru vânzarea acțiunilor deținute în subsidiara Idea Bank S.A., cu sediul în București. La acel moment, Idea Bank ocupa poziția 20 în clasamentul realizat în funcție de totalul activelor bancare, cu o cotă de piață de 0,47%

Miercuri, 2 iunie, Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a aprobat tranzacţia pentru achiziţionarea întregului pachet de acţiuni deţinut de către Getin Holding Group în capitalul social al Idea Bank S.A. În cadrul tranzacţiei, Banca Transilvania dobândeşte şi participaţii în capitalul social al societăţilor din Grupul Idea Bank din România, respectiv Idea Leasing IFN SA şi Idea Broker de Asigurare SRL.

Echipa Filip & Company a acordat asistență juridică Băncii Transilvania în legătură cu semnarea documentelor pentru achiziția acțiunilor deținute de grupul polonez Getin Holding în Idea :: Bank, Idea :: Leasing, Idea :: Broker de asigurări și Idea :: Investment. Finalizarea tranzacției este condiționată de obținerea aprobării Băncii Naționale a României, a Autorității de Supraveghere Financiară și a Consiliului Concurenței.

Idea Bank (fosta Romanian International Bank) are o rețea formată din 33 sucursale și agenții, precum și alte 3 puncte de lucru localizate în București și în celelalte județe ale României.

Per ansamblu, rezultatele financiare ale băncii în 2020 sunt pozitive, însă creșterile sunt în general minore. Touși, dat fiind contextul crizei provocată de pandemia COVID-19, rezultatele pot fi considerate remarcabile.

Astfel, activele totale ale Grupului Idea Bank au crescut cu 9,4%, la 2,8 mld. lei, la finalul anului 2020. Profitul net a ajuns la 17,3 mil. lei, un avans de 12,3% y/y venit în special ca urmare a creșterii veniturilor din speze și comisioane (total de 40,6 mil. lei respectiv +22,2% y/y) și o reducere a cheltuielilor operaționale. Pentru comparație, Banca Transilvania a avut anul trecut active de 103,3 mld. lei și un profit net de 1,19 mld. lei.

La 31 decembrie 2020, nivelul fondurilor proprii ale Grupului Idea Bank era de 259,6 mil. lei, rata fondurilor proprii totale este de 16,47% iar rata fondurilor proprii de nivel 1 este de 13,93%, peste nivelurile minime reglementate de Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 5 din 20 decembrie 2013 privind cerințe prudențiale pentru instituțiile de credit.

Banca are depozite atrase de la clienți în valoare de 2,3 mld. lei. La finalul anului trecut, banca avea numerar în casierie în valoare de 242 mil. lei și încă 234 mil. lei în conturi curente la BNR.

Portofoliul net de credite al Idea Bank era de 1,75 mld. lei în decembrie 2020, cu 20% mai mult decât la finalul anului 2019.

Anul trecut, angajații din bancă ai Idea Bank au avut un salariu mediu brut de 7.800 lei/lună potrivit calculelor wall-street.ro. Banca avea 401 angajați, în vreme ce întregul grup avea 535 angajați.

În 2020, Grupul a plătit salarii managementului în valoare de 11,2 mil. lei, comparativ cu 10,3 mil. lei în 2019.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri