Oferta Publică Iniţială Secundară a TTS s-a finalizat cu succes, iar preţul final de ofertă a fost stabilit la 19,2 lei pe acţiune.

Ca urmare a închiderii Ofertei, TTS va solicita admiterea la tranzacţionare a acţiunilor sale pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti, categoria Premium. La acest preţ final de ofertă capitalizarea estimată a companiei este de 576 milioane lei.

"Oferta Publică reprezintă un pas important în strategia de dezvoltare a TTS Grup care îşi va putea valorifica mai bine potenţialul de creştere. Deschiderea către piaţă înseamnă o dinamică diferită în elaborarea planurilor, transparenţă şi dialog, benefice pentru evoluţia companiei. Vedem interesul investitorilor ca pe o încurajare a eforturilor echipei TTS. Aşteptăm listarea pe Bursa de Valori Bucureşti şi paşii următori cu încredere", spune Petru Ştefănuţ, directorul general al TTS Grup, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al companiei, încrederea privind potenţialul de creştere vine şi în contextul perspectivelor favorabile privind transportul pe apă, atât maritim cât şi pe ape interioare, un sector considerat strategic la nivelul UE, care permite realizarea a 76% din comerţul extern al UE şi 40% din comerţul intern. La nivelul întregii Uniuni Europene, este planificată o creştere de 25% a ponderii transportului pe ape interioare până în 2030 şi cu 50% până în 2050. Prin urmare, compania apreciază că vor fi programe de dezvoltare care vor oferi posibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile pentru continuarea modernizării activelor şi digitalizării proceselor in cadrul TTS Grup.

"Investiţiile făcute constant în modernizare, in ultimii 20 de ani, ne-au ajutat să avem în acest moment un indicator privind emisiile GNG sub jumătate din media europeană, pentru transportul fluvial. Ne vom valorifica experienţa şi atuu-rile pentru a beneficia de acest momentum privind transportul pe ape interioare cu obiectivul de a extinde operaţiunile şi de a obţine sinergii cu actuala structură integrată a grupului", conchide Ion Stanciu, acţionar, membru al CA şi director general adjunct al TTS.

Conform sursei citate, preţul final de ofertă este de 19,2 lei/acţiune, aplicabil atât pentru investitorii de retail, cât şi pentru investitorii instituţionali. Ofertanţii au realocat 5% din acţiunile oferite din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor de retail. Dimensiunea finală a tranşei alocate investitorilor de retail este de 20%, după cum urmează: 10% din acţiunile oferite, subtranşa A, reprezentând 1.500.000 de acţiuni şi 10% din acţiunile oferite, în subtranşa B, reprezentând 1.500.000 de acţiuni. Dimensiunea finală a tranşei investitorilor instituţionali este de 80% din acţiunile oferite, respectiv 12.000.000 de acţiuni. Indicele de alocare pentru investitorii care au subscris valid în tranşa investitorilor de retail, subtranşa B, este de 0,0726686269.

De asemenea, compania menţionează că tranzacţionarea acţiunilor TTS pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul de piaţă "TTS" se aşteaptă să înceapă în următoarele două săptămâni. Perioada de subscriere a Ofertei a fost între 24 mai 2021 şi 04 iunie 2021. Oferta a avut ca obiect vânzarea a 15.000.000 acţiuni existente ale TTS, deţinute de acţionarii TTS. Intervalul de preţ pentru Acţiunile Oferite a fost între 19 lei/acţiune şi 21 lei/acţiune.

În legătură cu oferta, Swiss Capital S.A. a acţionat ca Intermediar iar S.S.I.F. TradeVille S.A. şi SSIF BRK Financial Group S.A. au acţionat ca distribuitori. Schoenher şi Asociaţii a fost consultantul legal al tranzacţiei privind listarea pe bursa a acţiunilor TTS

În prezent, TTS împreună cu societăţile pe care le consolidează ("TTS (Grup)") este cel mai puternic furnizor de servicii logistice integrate de pe Dunăre: deţine o puternică flotă de macarale plutitoare, silozuri şi platforme în porturi precum şi cea mai mare flotă fluvială din bazinul dunărean, formată din 466 de nave fluviale (din care 420 nave nepropulsate cu o capacitate totală de 768 mii tone). Activitatea sa include expediţia de mărfuri, transportul fluvial, operaţiuni portuare, precum şi alte activităţi conexe şi auxiliare şi acoperă peste 100 de porturi şi terminale portuare de la Dunăre şi Marea Neagră cu legături pe Tisa, Sava, Rin şi Main.

Operaţiunile comerciale ale TTS (Grup) se desfăşoară în 9 ţări, respectiv în România, Serbia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria, Austria, Slovacia, Ucraina şi Germania. TTS (Grup) deţine active pentru încărcare-descărcare marfa, platforme, macarale, magazii, silozuri în 10 terminale portuare, trei în Constanţa şi 7 pe cursul Dunării (Brăila, Galaţi, Giurgiu, Olteniţa, Bechet şi Turnu Severin în România, precum şi Fajsz în Ungaria).

În 2020, TTS (Grup) a înregistrat o cifră de afaceri de 520 milioane de lei, EBITDA de 114 milioane lei şi un profit net de 44 milioane lei, şi-a menţinut profitabilitatea şi a crescut eficienţa prin restructurare şi modernizare. TTS (Grup) a fost responsabil în 2020 pentru aproximativ 30% din traficul de pe Dunăre din perspectiva volumelor transportate, a capacităţii şi dimensiunii flotei proprii, poziţionându-se ca fiind cel mai mare transportator de mărfuri pe Dunăre.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri