Daniel Dăianu (foto), președintele Consiliului Fiscal al României, nu crede în viitorul criptomonedelor, pe care nici nu vrea să le numească “monede”, și despre care spune că reprezintă doar active financiare pur speculative care în niciun caz nu pot duce la o îmbunătățire generală a prosperității populației.

”Critpo nu e monedă și nu are cum să fie monedă. Nu îndeplinește funcții de bază ale unei monede, iar cei care folosesc cripto ca mijloc de plată își asumă riscurile aferente. Eu nici nu pot să le numesc ‘monede’, sunt doar niște active financiare speculative”, a declarat Daniel Dăianu.

Acesta subliniază, în schimb, faptul că tehnologia din spatele mai multor criptomonede – tehnologia blockchain – are utilitate și va fi viabilă în viitor.

”De cealaltă parte, aceste așa-zise ‘monede’ sunt foarte periculoase. De la faptul că generează piețe paralele, care trebuie să fie reglementate, la impactul asupra stabilității financiare. Desigur, dacă vrem să trăim doar cu active speculative, se poate, teoretic”, a mai adăugat șeful Consiliului Fiscal, prezent la o conferință organizată de Finmedia.

Faptul că unii cu 5 dolari s-au îmbogățit nu înseamnă că aceste cripto sunt o sursă a îmbogățirii pe viitor. Aceste cripto pot însemna și demolarea omului. Oamenii își pot pierde și bruma de avere.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal al României

Dăianu nu crede că valutele virtuale au ajuns mai populare decât bursa în România, despre care spune că, mai ales în ultimii ani, a oferit soluții bune de investiții pentru populație, ca urmare a celor mai noi listări de companii private.

Nu cripto este popular în România. Populară este îmbogățirea și posibilitatea de a te îmbogăți rapid. Aici vorbesc în general, nu doar pe plan local. Dar eu vă întreb: acesta este mesajul pe care vrem să îl trimitem? Veți spune că DA! Dorința de a te îmbogăți, de a avea mai mult, este esența capitalismului. Dar trebuie să avem în vedere că nu toată lumea se poate îmbogăți rapid și în același timp. Desigur, dacă societatea prosperă în mod organic și se reduc inegalitățile, atunci da, putem avea o masă mai mare de oameni bogați”, a explicat Daniel Dăianu.

Totul se mercantilizează și se ‘joacă’. Până și fotbalul se distruge ca fenomen social, cultural și antropologic din cauza bulei umflată tot mai mult în ultimii ani de salariile uriașe plătite jucătorilor.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal al României

El a remarcat și tendința de ”democratizare” a burselor în timpul pandemiei, sau, mai exact, tendința ca un număr tot mai mare de persoane, care nu aveau cunoștințe despre piețele de capital, să înceapă să cumpere acțiuni, ca urmare a hype-ului generat în anumite comunități sau pe anumite rețele sociale. Cel mai cunoscut exemplu în acest sens a fost creșterea uriașă a acțiunilor GameStop, pornită ca urmare a discuțiilor de pe Reddit.

”Pe fondul crizei se vorbește despre democratizarea burselor, pentru că foarte mulți oameni au stat acasă și au avut mai mult timp liber și cu bani mai mulți sau mai puțini au început să ‘joace’. Am asistat la ‘a gambling society’”, a concluzionat Daniel Dăianu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri