Sezonul de raportări financiare la 6 luni debutează zilele acestea într-o notă de optimism, atât din partea analiștilor cât și a investitorilor în piețele de capital. Aceștia se așteaptă ca rezultatele publicate de companiile de pe marile burse globale să fie bune și foarte bune, mai ales că vor fi comparate cu datele similare din 2020, care au fost influențate semnificativ de perioada de lockdown generată de criza Covid-19.

Radu Puiu, financial analyst în cadrul XTB România este de părere că piața se așteaptă la publicarea unor date optimiste de către companiile listate, precizând că „în cazul în care va fi confirmat, acest ritm de creștere a veniturilor va fi cel mai puternic din Q4 2009”, se arată într-un comunicat de presă al XTB România.

Având în vedere scenariul anului trecut, sectoarele legate de redeschiderea economiilor ar putea produce surprize pozitive. Evoluția acestora din Q2 2020 a fost semnificativ limitată, motiv pentru care ridicarea restricțiilor ar putea să indice o reluare puternică a activității. Din această categorie fac parte sectoare precum cel auto, de materii prime, industrial sau de energie. Sectorul financiar ar putea reprezenta un alt domeniu solid, o parte dintre veniturile suplimentare deținute de populație fiind direcționate către plasamente financiare, în timp ce activitatea de tranzacționare a accelerat semnificativ.

Radu Puiu, financial analyst XTB România

Radu Puiu

Efectul „banilor ieftini”

Ciprian Bîrsan, analist cu 17 ani de experiență pe piețele de capital, mizează pe efectul „banilor ieftini” reiterând faptul că țările din Uniunea Europeană se folosesc de politicile relaxate in ceea ce privește deficitele, împrumutându-se agresiv.

Citeste si:
Proiect: Abrogarea legii ce interzice vânzarea participațiilor la...
A fost aprobat un proiect de...

„În linii mari, piețele globale nu ar trebui să cunoască schimbări majore față de situația în care se află în momentul de față. Putem observa că revenirea economică a avut loc mai repede decât se estima inițial și de aici și declarațiile FED legate de majorarea ratei dobânzii. Țările UE au mână liberă în ce privește deficitele (valoarea maximă de 3% poate fi depășită), iar ca și consecință se împrumută mult mai agresiv decât o făceau până acum”, explică acesta.

Înca planează asupra noastră revenirea teoretică a coronavirusului, prin versiunea Delta și eventual valul 4. Dacă are loc această revenire, situația financiară va avea de suferit în funcție de amplitudinea fenomenului, spune Ciprian Bîrsan.

Piețele financiare se află în zona de maxim istoric și, în consecință, eventualele semne de îngrijorare nu ar trebui să apară. Personal nu cred că ar fi motive de corecții majore pentru un orizont de timp scurt și mediu. Desigur, nu luăm în calcul un <> de genul coronavirus. Intenția de reducere a QE-ului, până la oprirea completă, atât în SUA cât și în UE, a atras după sine o reacție de neîncredere a investitorilor, iar revenirea a fost imediată.

Ciprian Bîrsan

Citeste si:
Turcan: Majorarea salariului minim va fi consistentă și pe partea...
Raluca Turcan: Majorarea...

Cătălin Chivu, investitor cu peste 20 de ani de experiență pe piețele de capital, spune că veniturile companiilor listate sunt preconizate să crească cu 19,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce câștigurile pe acțiune se anticipează să cunoască un salt, în medie, cu 63,6%.

„Cele mai optimiste prognoze se refera la industriile puternic afectate de pandemie, cum ar fi liniile aeriene, HoReCa, sectorul energetic (ținem minte cotațiile negative ale petrolului) sau acțiunile miniere. Evident că în funcție de aceste rezultate anumite acțiuni și sectoare vor evolua diferit, măcar pe termen scurt, dar tendința generală va fi dată, ca și până acum, de sentimentul din piață, influențat pe de o parte de redeschiderea totala a activităților (deși revenirea cazurilor de Covid ridică semne de întrebare), dar, în mare măsură, de cifrele privind inflația și piața muncii”, spune Cătălin Chivu.

În ceea ce privește pricipalii factori de risc prezenți în acest moment pe piețele de capital, cei 3 analiști și investitori sunt de aceeași părere: inflația și un nou val pandemic generat de creșterea infecțiilor cu varianta Delta a virusului Covid-19 sunt principalii factori de urmărit.

Citeste si:
XTB Trading Masterclass – Cum navigăm în furtuna pandemiei COVID-19
XTB Trading Masterclass – Cum...
Sursa foto: Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri