Senatorii PNL vor propune miercuri în Parlament un proiect de lege dedicat pieței de capital românești, cel mai important aspect din cadrul acestuia fiind reducerea impozitului pe câștigurile din tranzacții cu acțiuni de la 10% la 1% - în cazul acțiunilor păstrate cel puțin un an de investitori.

Măsura este menită să încurajeze investițiile pe termen lung pe Bursa de Valori București (BVB), în special în rândul micilor investitori.

”Voi depune mâine împreună cu mai mulți colegi liberali un proiect pentru simplificarea birocrației și a fiscalității pentru investitorii individuali la bursă. Vizăm practic reducerea impozitului pe câștig din tranzacții de la 10% la 1%, pentru titluri deținute mai mult de un an, respectiv 3% pentru titluri deținute mai puțin de un an”, a declarat Sebastian Burduja, inițiatorul proiectului.

Deputatul PNL mai propune ca în cazul în care un ivnestitor înregistrează pierderi la nivelul unui an, acesta să nu mai fie nevoit să la declare la ANAF, așa cum se întâmplă în prezent.

”Încurajăm astfel deținerile pe termen mediu și lung, încurajăm participarea investitorilor individuali români la bursă și tranzacțiile de anvergură”, a menționat Burduja.

”BVB a ieșit din paradigma prin care stătea cu mâna întinsă la stat să mai facă statul român o listare de mare companie. Și-a găsit resurse din economia românească să poată să fie una dintre bursele performante din regiune, dar mai este mult până departe”, a mai adăugat el.

Burduja subliniază că nu e nu există o economie dezvoltată fără o bursă dezvoltată, iar principalul beneficiar al unei burse dezoltate este capitalul românesc. Pe de-o parte pentru că IMM-urile românești se pot lista și pot atrage capital la costuri mult mai mici decât o fac în prezent, iar pe de altă parte pentru că cetățenii români pot să investească la bursă și pot avea randamente mult mai bune decât dacă economisesc prin depozite bancare.

Prin PNRR România și-a asumat listarea a 15% din Hidroelectrica, și asta nu înseamnă că ne vindem țara, dar și o schemă de minimis pentru sprijinirea IMM-urilor românești să se listeze la Bursa de Valori București. În acest context trebuie privită inițiativa noastră. Apelul nostru către toate grupurile parlamentare este să semneze această inițiativă legislativă pentru a putea să evoluăm la nivel altor țări, precum Polonia, care are de 10 ori mai mulți investitori decât România”, a concluzionat Burduja.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri