Farmaceutica Remedia este cea mai subevaluată companie de pe Bursa de Valori București, după ce profitul înregistrat din vânzarea a 52 de farmacii către rețeaua Help Net a îmbunătățit indicatorii de evaluare ai companiei. În top intră și mai multe fonduri de investiții, ajutate însă de un profit mai degrabă teoretic, din reevaluarea activelor din portofoliu.

Nivelul de subevaluare al companiilor a fost calculat în funcție de multiplul P/E (preț pe acțiune/profit pe acțiune), cel mai des folosit pentru evaluarea companiilor listate. De notat însă că acesta poate fi influențat de elemente nerecurente, care nu au legătură cu activitatea de bază a companiei. Chiar și atunci când profitul provine integral din activitatea curentă, există posibilitatea ca indicatorul P/E să rămână la un nivel mic timp îndelungat, din cauze care țin mai degrabă de încrederea investitorilor în perspectivele companiei sau în conducerea acesteia, decât de rezultatele financiare.

Farmaceutica Remedia (RMAH) a vândut 52 de farmacii în trimestrul al treilea din 2020, acum fiind ultima dată când câștigul de pe urma acestei tranzacții intră în datele TTM (trailing twelve months, pe ultimele 12 luni) ale companiei.

”În acest caz vorbim despre un profit care presupune și intrare de numerar, deci el trebuie luat în calcul atunci când vorbim despre subevaluarea sau supraevaluarea companiei. Totuși, nu-l putem pune la egalitate cu profitul obținut din activitățile obișnuite, acesta multiplicându-se în timp, ceea ce stă practic la baza ideii de multiplu de piață”, explică anali;tii casei de brokeraj Prime Transaction.

Compania P/E Valoarea de piață a companiei (mil. lei)
Farmaceutica Remedia 1,71 74
SIF Banat-Crișana 3,81 1.391
Compa 4,19 154
Fondul Proprietatea 4,86 12.704
BRK Financial 5,95 124
Prebet 7,19 55
SIF Muntenia 7,46 1.208
Digi Communications 8,77 3.970
Banca Transilvania 8,84 15.778
Alumil 8,90 46
Biofarm 9,55 608
Purcari 9,56 596
Cemacon 9,70 332
Teraplast 9,75 2.532
BRD 10,49 12.822
Romgaz 11,45 14.588
Romcarbon 11,84 73
Conpet 12,20 718
Erste Bank 12,44 80.050
Antibiotice 13,49 379

Au fost luate în calcul doar companiile care au înregistrat o medie zilnică a tranzacțiilor mai mare de 5.000 de lei pe o lună, 3 luni, 6 luni și un an.

Într-o situație asemănătoare, cu un P/E mic influențat de rezultate nerecurente, se află și Digi Communications (DIGI), care a beneficiat în T2 de reversarea unor impozite înregistrate anterior, ca urmare a schimbării standardelor de raportare financiară. În cazul DIGI, însă, este vorba de o influență mai mică decât la RMAH, profitul fiind în mare parte obținut din surse recurente. Ceva mai jos în top regăsim și Teraplast (TRP), cu un P/E mai mic de 10, determinat de profitul din vânzarea a două divizii care acopereau la momentul vânzării ceva mai mult de jumătate din cifra de afaceri a grupului.

O categorie distinctă de companii este formată din cele care au profituri nerecurente care nici măcar nu presupun intrări de numerar. În această situație sunt câteva dintre companiile din vârful topului, mai exact SIF Banat Crișana (SIF1), Fondul Proprietatea (FP), BRK Financial Group (BRK) și SIF Muntenia (SIF4).

”În cazul SIF1, SIF4 și FP, profiturile mari vin în proporție covârșitoare din reevaluarea activelor deținute în portofoliu, fără ca acest lucru să producă și o intrare de numerar. Mai mult decât atât, Fondul Proprietatea a avut un profit de circa 900 mil. lei doar din reevaluarea acțiunilor deținute la Hidroelectrica, aceasta nefiind nici măcar listată la bursă. Și în cazul SIF-urilor există în portofoliu acțiuni nelistate sau acțiuni listate a căror lichiditate este aproape de zero, așa că reevaluarea nu este intotdeauna relevantă”, menționează analiștii Prime Transaction.

În cazul BRK Financial, profitul din reevaluarea activelor a reprezentat ceva mai mult de jumătate din suma profiturilor înregistate din activitatea de bază, tranzacționare, dividende și reevaluări. Așadar, la baza multiplului P/E mic stau atât profituri care presupun intrări de numerar, cât și profituri care apar doar pe hârtie. Oricum, și în cazul profitului realizat efectiv, o mare parte vine din tranzacționare, fiind la rândul sau nerecurent.

Eliminând companiile cu multipli P/E mici cauzati de profituri nerecurente, rămânem cu emitenți obișnuiți să fie în această situație, așa cum sunt Compa (CMP) și Prebet (PREB), dar și cu câteva surprize, cea mai mare fiind Banca Transilvania (TLV), care are un P/E mic deși este în centrul atenției investitorilor instituționali.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri