Grupul Electrica a obţinut, în primele nouă luni din acest an, un profit net consolidat de 72 de milioane de lei, în scădere cu 324 de milioane de lei (-81%) faţă de cele 396 de milioane de lei înregistraţi ca profit în perioada similară a lui 2020, potrivit unui comunicat al companiei.

Scăderea a fost generată, în principal, de creşterea semnificativă a costurilor cu achiziţia de energie electrică, care au urcat cu 23,4%, la 3,423 miliarde de lei.

Această evoluţie a fost generată mai ales de segmentul de furnizare, unde costurile au crescut cu aproximativ 588 milioane de lei (+25,5%), în principal din majorarea preţurilor de achiziţie a energiei electrice.

Grupul Electrica subliniază că majorarea s-a produs atât pe segmentul concurenţial, cât şi pe cel de serviciu universal şi furnizor de ultimă instanţă (FUI), care în 2020 era segment reglementat şi a fost influenţat de recuperarea, sub formă de corecţii pozitive, a unor pierderi din achiziţie din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE erau sub preţul efectiv de achiziţie a energiei electrice, efect ce în 2021 nu a mai existat.

De asemenea, a fost înregistrată şi o creştere de 23,2% a cantităţii de energie electrică achiziţionată pe segmentul concurenţial, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Acest efect a fost resimţit îndeosebi în trimestrul III al anului în curs, când creşterea preţurilor de achiziţie a fost de 47% comparativ cu trimestrul al treilea al anului anterior, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, evoluţia costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în reţea a avut un efect nefavorabil asupra costurilor consolidate, de 60,5 milioane de lei (12,9%), în principal din creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice (efect negativ de 45,4 milioane de lei), dar şi ca urmare a volumelor mai mari de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în reţea (impact negativ de 15,1 milioane de lei).

Veniturile totale ale Grupului Electrica, în primele nouă luni ale anului 2021, s-au ridicat la valoarea de 5,16 miliarde de lei, cu o creştere de 265 de milioane de lei (+5,4%) faţă de cele 4,895 miliarde de lei înregistrate ca venituri totale în perioada ianuarie - septembrie 2020.

Cheltuielile au fost în valoare de 5,045 miliarde în primele 9 luni ale anului, cu 611 milioane de lei mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului anterior.

EBITDA consolidată a atins valoarea de 475 milioane de lei, în scădere cu 354 de milioane de lei comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Reducerea EBITDA este determinată, în principal, de evoluţia segmentului de furnizare, pe fondul majorării preţurilor de achiziţie a energiei electrice, notează Grupul Electrica.

În primele nouă luni din 2021, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 13,8 TWh, cu 7,3% mai mult faţă de perioada similară din 2020, către aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.

De asemenea, în această perioadă Grupul Electrica a furnizat pe piaţa de energie electrică cu amănuntul aproximativ 6,9 TWh, cu 1,3% mai mult faţă de ianuarie - septembrie 2020, către aproximativ 3,5 milioane de locuri de consum.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri