Răzvan Szilagyi, CEO, Raiffeisen Asset Management

Răzvan Szilagyi, CEO, Raiffeisen Asset Management

În primul rând, l-aș felicita pentru decizia de a investi pe bursă, este una importantă pentru el. A decis să aibă grijă de averea lui, de banii pe care i-a câștigat cu greu.

Apetitul de risc vine atât din atitudinea față de risc (ce ne spune „stomacul”) dar și din cunoștințe sau experiență. Pe măsură ce va investi, va căpăta mai multă experiență și încredere. Ar fi două recomandări pentru început: investiții treptate (lunare) și de sume mici. În felul acesta învățăm și ne acomodăm cu „digestia” riscului. Pașii următori vor veni natural, putând merge până la o alocare semnificativă în portofoliul de acțiuni.

Aurel Bernat, CEO, BT Asset Management

Aurel Bernat, CEO, BT Asset Management

”Sfatul meu se oprește la lucruri simple: să investească confortabil, în sensul de a nu supralicita mărimea sumelor plasate și să investească periodic, lunar, spre exemplu într-un fond de acțiuni care i se potrivește ca strategie investițională (sector de activitate, regiune, valută, administrare activă sau indice, în funcție de preferințe)”.

Foto: Banca Transilvania

Milan Prușan, managing director, NN Investment Partners

Milan Prușan, managing director, NN Investment Partners

În primul rând l-aș felicita pe românul care are o astfel de “rezoluție”, înseamnă în fapt că a decis să-și transforme ambițiile financiare în ceva palpabil.

L-aș sfătui să se informeze despre ce înseamnă BVB și ce valori reprezintă, despre istoricul bursei din România și despre unde a ajuns astăzi. Să îi urmărească volatilitatea pe un orizont de timp mai lung de 2-3 ani, să privească cu egal interes evoluția indicilor burieri și în momente de creștere, dar și de scădere, și să citească despre motivele ce au generat respectivele evoluții.

După ce noul investitor a privit puțin în trecut, e bine să revină în prezent pentru câteva momente, să își evalueze obiectiv situația financiară actuală pentru a evalua corect care sunt sumele ce ar putea reprezenta fundația noului său portofoliu de acțiuni și obligațiuni, apoi să privească în viitor încercând să contureze un obiectiv financiar cât mai concret, asta pentru că noi toți trebuie să avem un scop precis atunci când investim.

Apoi poate selecta câțiva emitenți pentru noul portofoliu, accesând diverse instrumente, acțiuni și obligațiuni, dar mai ales alegând și sectoare de activitate cât mai diferite. Iar dacă lucrul acesta i se pare prea complicat în primă fază, l-aș invita să ia în calcul și investiția într-un fond mutual mixt sau cu expunere preponderentă pe piața de acțiuni, instrument ce îi oferă avantajul diversificării și al suportului permanent din partea unui administrator de fond specializat în analiza diverselor piețe financiare.

Foto: Milan Prusan/LinedIn

Adrian Cojocar, director general Adjunct, Patria Asset Management

Adrian Cojocar, director general Adjunct, Patria Asset Management

Pe românii care vor să înceapă să investească pe bursă de anul viitor i-aș sfătui să aibă multă răbdare, să-și construiască un plan de investtiii pe mai mulți ani de zile, să-și aleagă un scop bine definit, să investească periodic și regulat atât cât își permite să economisească și bani de care nu au nevoie în perioada imediat următoare.

De asemenea, ar trebui să aleagă un instrument diversificat de investiții sau să-și construiască un portofoliu diversificat pentru a reduce din riscul specific al fiecărei companii în parte și a da stabilitate mai mare portofoliului. Pe temen lung probabil va fi plăcut surprins de efectul de compunere al randamentelor.

Foto: Patria Bank

Alin Brendea, director general adjunct, Prime Transaction

Alin Brendea, director general adjunct, Prime Transaction

Trei lucruri ar fi de spus în cazul românilor care au această rezoluție de anul nou.

În primul rând nu ar trebui să mai amâne acest demers. În al doilea rând să înceapă doar cu instrumente extrem de lichide (n.red. acțiuni sau instrumente financiare cu care se fac multe tranzacții într-o singură zi/pentru care există o cerere și o ofertă mare zi de zi), acestea fiind mai puțin riscante. Nu în ultimul rând, ar trebui să dea dovadă de prudență în realizarea strategiei de investiții, făcând doar acele mișcări cu care se simte confortabil.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct, Tradeville

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct, Tradeville

Dacă aș întâlni un român care are acest obiectiv de anul nou, în primul rând l-aș sfătui să își seteze o sumă pe care o poate pune de-o parte fără probleme, lună de lună, pentru mai mulți ani. Acea sumă să o investească apoi tot lună de lună în instrumentele cu diversificare cum ar fi ETF-urile, iar în acest timp să înceapă să capete experiență pentru a-și putea „customiza” strategia de investiții.

Cel mai important este să privească bursa ca pe un mijloc de economisire care poate aduce randamente bune pentru cei care au multă răbdare și nu își aleg prea agresiv strategiile.

Foto: Tradeville

Claudiu Cazacu, consulting strategist, XTB Romania

Claudiu Cazacu, consulting strategist, XTB Romania

Persoanele care au o asemenea rezoluție de anul nou trebuie în primul rând își seteze profilul de risc, să aloce un timp pentru a se informa din rapoarte de analiză, știri, site-uri locale și internaționale, și să se apuce de investit doar treptat. Evenimentele urmărite cu bani reali în portofoliu se simt altfel, se înregistrează mai bine în memorie, dar e important ca unele lecții să nu fie învățate pe o porțiune prea mare din activele financiare.

Foto: XTB România

Sursa foto: Shutterstock