“Ne vindem iar țara”, “otrava din PNRR” sau “ieșim în stradă pentru a protesta împotriva privatizărilor” sunt câteva dintre comentariile care au circulat pe rețelele sociale în ultimul weekend și care au strâns mii de like-uri și distribuiri după ce vinerea trecută statul român și-a dat acordul pentru listarea la bursă a unui pachet minoritar de acțiuni Hidroelectrica. Fie că provine din necunoașterea suficientă a informațiilor corecte, fie că este generată de troli rău-intenționați, retorica ”vânzării țării” în această situație este una greșită și poate fi considerată chiar fake news.

Acţionarii Hidroelectrica au aprobat săptămâna trecută declanşarea admiterii la tranzacţionare a 19,94% din acţiunile companiei pe Bursa de Valori Bucureşti. Acţionarii companiei sunt statul român, prin Ministerul Energiei (80,06%), şi Fondul Proprietatea (19,94%). Practic, Fondul Proprietatea are undă verde să vândă un pachet de 15% din deținerea pe care o are la Hidroelectrica.

Astfel, statul român nici măcar nu vinde acțiuni Hidroelectrica, acționarul privat Fondul Proprietatea (FP) urmând să fie cel care pune la bătaie titlurile Hidroelectrica.

”În primul rând, când discutăm despre posibila listarea a Hidroelectrica din acest an, trebuie evidențiat în mod clar că nu statul român vinde acțiuni. Statul rămâne cu aceeași deținere. Mai exact, aprobând listarea, statul român și-a dat acordul pentru a face compania mai transparentă, este un semnal pozitiv care arată deschidere”, a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București (BVB).

Cine continuă retorica de tip ‘nu ne vindem țara’, cu referire la listarea Hidroelectrica, dovedește faptul că nu a citit cum se va derula acest mecanism.

Cristian Tudorescu, consultant financiar

”Practic, Fondul Proprietatea, fond privat unde orice român poate fi acționar, a luat decizia de a vinde 15% din acțiuni, adică o mare parte din deținerea sa, prin listare la bursă. Aici nu este vorba de statul român, care nu are nicio implicare în sensul unei pierderi sau al vreunui câștig strict din această operațiune”, a mai adăugat consultantul financiar Cristian Tudorescu.

Să scoți pe bursă 10-15% dintr-o companie de stat nu înseamnă privatizare. La fel cum dacă statul ar cumpăra 10% din acțiunile unei companii, nu înseamnă că acea companie a fost ‘naționalizată’.

Radu Hanga, președinte Bursa de Valori București

Pachetul de acțiuni deținute de FP (19,94%) valorează 1,8 mld. euro, iar în aceste condiții întreaga companie Hidroelectrica este evaluată la 9 mld. euro.

Listarea Hidroelectrica nu înseamnă ”privatizarea” companiei

Dacă Fondul Proprietatea va reuși să vândă pachetul de 15% din acțiunile Hidroelectrica, statul rămâne în continuare acționarul majoritar al producătorului de energie, cu peste 80% din titluri. Chiar dacă statul ar decide în următorii ani să scoată la vânzare noi pachete de acțiuni Hidroelectrica, atât timp cât este menținută o deținere de peste 50%, Hidroelectrica rămâne în continuare o companie de stat și nu poate fi considerată ca fiind ”privatizată”.

Să scoți pe bursă 10-15% dintr-o companie de stat nu înseamnă privatizare. La fel cum dacă statul ar cumpăra 10% din acțiunile unei companii, nu înseamnă că acea companie a fost ‘naționalizată’. Când aduci 10% din acțiunile unei companii pe bursă vorbim de o listare, de aducerea ei în piata publică care poate fi accesată de oricine. E natural ca o companie să fie într-o piață publică, să fie vizibilă și transparentă”, spune Radu Hanga.

Oricine consideră că Hidroelectrica este o companie bună, care nu merită "vândută", înseamnă că automat consideră acțiunile bune de cumpărat și va putea face acest lucru prin bursă.

Cristian Tudorescu

Pe Bursa de Valori București au fost listate în ultimele două decenii mai multe companii de stat, însă foarte rar autoritățile române au cedat controlul prin vânzarea a mai mult de 50% din titluri. Electrica este una dintre puținele excepții, după listare deținerea statului coborând la 48,7% din titluri. Electrica poate fi astfel considerată ca fiind o companie ”privatizată”, însă realist vorbind statul român este în continuare cel care are ultimul cuvânt când vine vorba despre deciziile care contează cu adevărat pentru viitorul companiei.

Listarea Hidroelectrica i-ar permite oricărui român și fondurilor de pensii să cumpere acțiuni și să ”profite” de companie. De ce nu vrem asta?

Atunci când o companie vine la Bursa de Valori București, acțiunile acesteia devin liber tranzacționabile, ceea ce înseamnă că orice persoană cu un cont deschis la o casă de brokeraj le poate cumpăra. Deschiderea unui cont la bursă a devenit foarte simplă în ultimii ani, iar unele case de brokeraj nici măcar nu mai solicită sume minime pentru activarea acestora, așa că în mod practic chiar și românii care au doar câteva sute de lei la dispoziție ar putea să cumpere acțiuni Hidroelectrica. De ce ar fi acest lucru ceva rău pentru țară?

”Cumpărător al acestor acțiuni Hidroelectrica poate fi orice cetățean al României, poate fi un fond de pensii la care salariații români contribuie și pot fi și entități din alte țări. Oricine consideră că Hidroelectrica este o companie bună, care nu merită "vândută", înseamnă că automat consideră acțiunile bune de cumpărat și va putea face acest lucru prin bursă. Așadar, lozinca "nu ne vindem țara" din nou nu are logică în această situație”, a declarat Cristian Tudorescu.

Fondurile de pensii românești (implicit, din nou românii de rând) ar beneficia de asemenea de listarea Hidroelectrica. Acestea au miliarde de lei la dispoziție însă au din ce în ce mai puține opțiuni de investiție pe Bursa de Valori București din simplul motiv că au făcut deja investiții masive în acțiuni locale. Listarea Hidroelectria le-ar permite să cumpere acțiuni într-o companie românească performantă, iar banii fondurilor ar rămâne în țară în loc să fie investiți în alte țări.

Paradoxal retoricii false, listarea pe bursă împiedică ”înțelegeri” păguboase pentru țară

O parte dintre români sunt sceptici sau chiar se opun cu înverșunare privatizărilor. De vină sunt ”fantomele trecutului”, sau, mai exact, privatizarile eșuate sau la prețuri prea mici ale unor companii în anii ’90 / începutul anilor 2000.

Cei care critică listarea Hidroelectrica argumentează că aceasta ar fi de fapt doar “o altă afacere” prin care se vrea ”jefuirea avuției naționale”. Această retorică a fost intens promovată în ultimele zile pe rețelele sociale și websiteuri de știri mai puțin cunoscute, în vreme ce anul trecut chiar PSD, partid aflat acum la guvernare, a postat pe Facebook un mesaj prin care critica dur posibilitatea listării companiilor de stat, operațiuni considerate ”cel mai mare jaf din istoria modernă a țării”.

Totuși, listarea la bursă are menirea tocmai de a proteja avuția națională de ”jafuri politice”, iar în aceste condiții se pune întrebarea dacă nu cumva cei care se împotrivesc listării și transparentizării companiilor de stat fac acest lucru tocmai pentru că sunt nemulțumiți că nu vor mai putea ”căpușa” respectivele companii.

Listarea la bursă a unui pachet minoritar de acțiuni Hidroelectrica ar face aproape imposibile afacerile păguboase pentru statul român, sau ”vânzarea pe sub mână” a companiei despre care opozanții listării la bursă vorbesc.

Mai exact, odată listată la bursă, o companie și acționarii acesteia trebuie să raporteze orice schimbare importantă în acționariat (vânzare a unor pachete majore de acțiuni), prețul tranzacției și cumpărătorii devenind de asemenea publici la foarte scurt timp după finalizarea deal-ului. Mai mult decât, unele tranzacții sunt anunțate chiar înainte să aibă loc. Nu în ultimul rând, legislația pieței de capital prevede mai multe mecanisme prin care drepturile acționarilor minoritari să fie protejate atunci când un alt acționar ajunge să dețină participații importante dintr-o companie.

Toată această transparență sperie orice politician sau grup de interese care vrea să ”își facă treaba în liniște”, fără a se afla sub lumina reflectoarelor de pe bursă, unde orice aspect important legat de viața unei companii trebuie făcut public imediat.

Încă de la începutul anilor 2000, mai multe firme cu puternice conexiuni politice au ajuns să domine comerțul cu energie din România, după ce au semnat contracte foarte profitabile pentru ele, dar păguboase pentru Hidroelectrica. Supranumiți ”băieții deștepți”, traderii de energie, companii precum Energy Holding sau Alpiq RomEnergie, sunt un exemplu al felului în care se poate profita de o companie de stat ce nu este listată la bursă și nu este obligată să fie transparentă. De altfel, singurul fel în care Hidroelectrica a reușit să scape de aceste contracte păguboase a fost insolvența – o măsură luată tocmai pentru a ”curăța” compania înainte de o listare la bursă.

Hidroelectrica a ieșit din insolvență în 2017 iar de atunci este constant una dintre cele mai profitabile companii din România. În 2021, compania a obținut un profit operațional EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) de 4,64 mld. lei, cu 71,3% mai mare decât în 2020, potrivit datelor preliminare ale Fondul Proprietatea.

Compania este condusă în prezent de Bogdan Badea, care are mandat până în 2023. Acesta a subliniat recent că listarea la bursă reprezintă un pas natural pentru o societate de talia Hidroelectrica și că va duce la o transparentizare și mai bună a companiei.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri