1.000 de lei investiți în acțiunile grupului de IT Bittnet (BNET) la finalul lui 2015 ar fi valorat la începutul acestui an circa 20.000 de lei, reprezentând un câștig uriaș, de aproape 1.900%. Teraplast (TRP) și Medlife (M) sunt celelalte două companii de pe Bursa de Valori București care completează podiumul celor mai performante acțiuni din România ultimilor 14 ani.

Toate randamentele menționate în articol sunt bazate pe date furnizate de Bursa de Valori București și includ dividendele/acțiunile gratuite distribuite de companii de-a lungul timpului. Intervalul analizat: decembrie 2007 – decembrie 2021. În cazul companiilor care s-au listat pe bursă după anul 2007, a fost luată în calcul performanța acestora de la momentul listării pe bursă și pâna în decembrie 2021.

Bittnet - Cel mai de succes exemplu al ultimului deceniu

Bittnet este în prezent un grup de companii IT listate pe Piața Principală a Bursei de Valori București. La momentul listării pe bursă, în 2015, compania era specializată în consultanță și traininguri IT. De atunci însă, Bittnet s-a folosit la maxim de instrumentele puse la dispoziție de bursă, a efectuat mai multe majorări de capital, iar banii i-a folosit pentru a alimenta o campanie intensă de achiziții a unor alți jucători din industrie.

Citiți și Cât puteai câștiga investind pe bursa americană după Revoluție

Bittnet a ajuns astfel să valoreze 161,9 mil lei în decembrie 2021 (157,5 mil. lei în prezent), comparativ cu doar 7,9 mil. lei în prima zi bursa locală, transformându-se totodată într-un grup orientat pe două direcții majore: divizia de educație IT și divizia de tehnologie.

În cei 7 ani pe bursă, Bittnet a adus investitorilor un randament total de 1.896%, iar asta deși ultimii doi ani nu au mai adus creșteri spectaculoase pe bursă pentru companie. Bittnet nu a acordat niciodată dividende, preferând în schimb să distribuie acțiuni gratuite sau la prețuri preferențiale acționarilor.

Top 10 randamente pozitive în ultimii 14 ani

Compania Câștig total* În câți ani a fost generat câștigul
Bittnet 1.896% 6
Teraplast 1.760% 13
Medlife 501% 5
Farmaceutica Remedia 471% 12
Nuclearelectrica 440% 8
Transgaz 366% 13
Banca Transilvania 268% 14
Conpet 228% 8
Fondul Proprietatea 191% 10
Romgaz 105% 8

*Include distribuții de dividende/acțiuni gratuite

Teraplast și Medlife

A doua cea mai performantă acțiune de pe Bursa de Valori București în intervalul de timp analizat este Teraplast, cu un câștig total de 1.760% adus investitorilor.

Producătorul de materiale de construcții se diferențiază de Bittnet prin faptul că are o istorie mult mai lungă pe bursă (listare în iulie 2008), dar și prin faptul că și-a răsplătit acționarii cu dividende în ultimii ani.

Listarea pe bursă a reprezentat un moment de cotitură pentru compania din Bistrița, care a folosit cei 14 mil. euro din IPO pentru a pune bazele dezvoltării ulterioare. Teraplast a ajuns astfel să înființeze un punct de distribuție în Ungaria, să inaugureze o subsidiară în Serbia, dar și să facă două achiziții importante pe plan local: Politub și Wetterbest.

Medlife ocupă locul al treilea în top și este o altă companie care s-a dezvoltat pe baza unei campanii agresive de achiziții. Pe lista companiilor cumpărate integral sau parțial de Medlife se află nume precum Pro Life Clinics, CED Pharma, Medica Sibiu, DE 4 Kids Timișoara, Life Med sau Expert Med.

Medlife valorează în prezent 2,39 mld. lei pe bursă și a adus investitorilor câștiguri de 501% în ultimii 5 ani.

Ce alte companii intră în top 10

Romgaz, Banca Transilvania, Fondul Proprietatea și Nuclearelectrica sunt cele mai cunoscute nume care intră în top 10 acțiuni care au adus cele mai mari câștiguri investitorilor în ultimii 14 ani.

Dintre acestea, o mențiune specială trebuie făcută în cazul Romgaz (SNG), care este de departe cea mai bună plătitoare de dividende de pe Bursa de Valori București. Din 2014 și până în prezent, producătorul de gaze a plătit în total dividende de 12 mld. lei acționarilor, în vreme ce aproape an de an randamentele din dividendele SNG variază între 8 și 10%. Petrom depășește Romgaz la capitolul valorii totale a dividendelor acordate acționarilor, însă asta doar pentru că Petrom este listată pe bursă de mai mulți ani.

Chiar dacă nu este un nume atât de cunoscut, Farmaceutica Remedia (RMAH) și-a făcut loc în top cu un câștig de 471% adus investitorilor. O firmă antreprenorială, din Hunedoara, specializată în comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice, a reușit astfel să atingă o capitalizare de 66 mil. lei, comparativ cu 16,6 mil. lei la finalul anului 2009.

Important de menționat că 2007 a fost un an de maxime istorice pentru majoritatea acțiunilor de pe Bursa de Valori București, astfel că mai multe companii incluse în analiză, care la acea dată erau listate, au performanțe negative având în vedere că este comparat un punct de plecare foarte ridicat (maxime istorice – 2007), cu un punct final caracterizat de o perioadă de criză (pandemia COVID-19).

Top 10 randamente negative în ultimii 14 ani

Compania Randament total* În cât timp a fost generat randamentul
BRK Financial -81% 14
Sphera Group (KFC, Taco Bell, Pizza Hut) -59% 4
Compa -58% 14
Alro Slatina -43% 14
SIF Transilvania -40% 14
SIF Oltenia -30% 14
SIF Banat-Crișana -18% 14
BRD -12% 14
Romcarbon -11% 13
SIF Muntenia -7,5% 14

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri