OMV Petrom (SNP) a făcut în trimestrul al doilea din acest an un profit mai mare decât în tot anul trecut, iar analiștii se așteaptă ca producătorul de petrol și gaze să marcheze cel mai mare profit din istorie la finalul anului 2022. Cele mai mari trei companii din energie listate pe bursă și-au continuat turul de forță în ultimul trimestru, anunțănd câștiguri spectaculoase de care va beneficia în primul statul român.

OMV Petrom – Compania ar putea ajunge să facă mai mulți bani din gaze și curent decât din vânzările de benzină

Profitul net al OMV Petrom la jumătatea anului a ajuns la un nivel mai mare decât cel pe întregul an 2021, adică 4,64 mld. lei, comparativ cu 2,86 mld. lei. De altfel, doar profitul din al doilea trimestru al anului a fost mai mare decât cel din 2021.

În aceste condiții, analiștii se așteaptă ca profitul companiei să ajungă la aproximativ 6,53 mld. lei la final de an, comparativ cu maximul istoric de 4,84 mld. lei înregistrat în 2013.

”Dat fiind contextul economic și geopolitic, al doilea semestru al anului ar trebui să aducă la rândul sau rezultate superioare celor din primele șase luni. Pe termen ceva mai lung vor trebui urmăriți mai mulți factori care ar putea duce lucrurile în direcția opusă. În primul rând o posibilă reducere a cererii pe măsură ce inflația va afecta venitul real disponibil al clienților finali. În al doilea rând, eventualitatea unei reintroduceri a prețurilor reglementate pentru gaze și energie electrică, vehiculată din ce în ce mai insistent în zona politică”, menționează Marius Pandele, analist în cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Rezultatele foarte bune ale Petrom au avut la bază creșterea considerabilă a prețului produselor petroliere, gazelor și energiei electrice. Deși compania activează în principal în sectorul petrolier, creșterea veniturilor a venit în proporții relativ egale din acest sector și din cele de gaze naturale și energie electrică.

Mai exact, din totalul de 8,46 mld. lei creștere a veniturilor operaționale totale în T2 2022 (+159,19%, y/y), 3,58 mld. lei au fost pentru veniturile din vânzarea combustibililor către clienți și 3,59 mld. lei pentru veniturile din gaze naturale și energie electrică. Ritmul de creștere, pe de altă parte, a fost unul complet disproporționat, cu un plus de 105,74% pentru veniturile din vânzarea de combustibili și 374,59% pentru veniturile din gaze naturale și energie electrică în T2. Dacă lucrurile merg în aceeași direcție, e posibil ca în 2023 grupul să ajungă să obțină venituri mai mari din vânzarea de gaze și electricitate decât din vânzarea de combustibili.

Prețul mediu al gazelor naturale livrate pe parcursul trimestrului 2 a crescut cu nu mai puțin de 407,5%, de la 80 RON/MWh în T2 2021 până la 406 RON/MWh în T2 2022, în timp ce prețul mediu spot al energiei electrice pe piața OPCOM a crescut 332,6%, de la 291 RON/MWh până la 1.040 RON/MWh.

Romgaz – cea mai taxată companie din energie

Al doilea trimestru al anului a fost unul foarte bun pentru Romgaz, de data aceasta compania fiind ajutată și de o ușoară creștere a cantităților de gaze vândute.

Totuși, partea cea mai importantă a creșterii veniturilor a venit din nou de la creșterea prețului mediu realizat, cu circa 280% la nivel trimestrial. Creșterea prețului gazelor a dus cifra de afaceri mult mai sus decât în perioada similară a anului trecut, de la 922,8 mil. lei la 3,57 mld. lei (+286,9%),

Perspectivele companiei rămân unele bune, măcar pentru a culege o parte din firimiturile care vor rămâne după ce se ospătează Statul. Momentan e prematur să estimăm dacă proiectul de extracție din Marea Neagră aduce mai multe riscuri sau mai multe oportunități.

Marius Pandele, analist Prime Transaction

Cu toate acestea, tot la fel ca în primul trimestru, ritmul de creștere al profitului brut și cel al profitului net au fost mult mai mici decât cel al veniturilor, motivul fiind și de această dată sumele uriașe virate către stat. Impozitul pe veniturile suplimentare din dereglementarea pieței a totalizat 1,83 mld. lei în T2 2022, în creștere cu 1,73 mld. lei față de T2 2021, în timp ce redevențele au ajuns la 456,4 mil. lei, în creștere cu 359,7 mil. lei. Per total, cele două impozite au înghițit 64% din cifra de afaceri trimestrială a companiei și au acoperit 78,9% din creșterea trimestrială a cifrei de afaceri.

”La fel ca și în trimestrul anterior, Romgaz este de departe emitentul cel mai afectat de impozitul pe veniturile suplimentare, care anulează, practic, efectul liberalizării pieței, cel puțin din punctul de vedere al producătorilor. Compania are două dezavantaje din acest punct de vedere. În primul rând, activează în domeniul cu cea mai mare creștere a prețurilor, gazele fiind afectate de războiul din Ucraina în măsură mai mare decât petrolul sau energia electrică. În al doilea rând, energia electrică este vândută în principal pe piața spot, centrala electrică pe gaze având o flexibilitate care permite acest lucru”, explică Marius Pandele.

În aceste condiții, diferențele de preț față de pragurile stabilite în mod arbitrar de stat sunt mai mari, iar impozitul e și el mai mare.

Chiar și așa însă, profitul net a avut o creștere care în condiții normale ar fi considerată una consistentă, 150,5% la nivel trimestrial, de la 297,8 mil. lei la 746,3 mil. lei.

Nuclearelectrica – Business as usual: profitul crește cu 150%

Și în cazul Nuclearelectrica rezultatele au continuat să fie unele foarte bune, acestea fiind influențate în continuare de prețurile foarte mari de pe piața energiei. Rezultatele puteau fi chiar mai bune, însă Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost în oprire planificată ceva mai mult de jumătate din T2 2022. Totuși, comparația cu perioada similară a anului anterior nu a fost afectată în mod semnificativ, deoarece în T2 2021 a fost oprită planificat Unitatea 2. Există totuși o diferență, oprirea din acest an a Unității 1 având o durată cu două săptămâni mai mare decât cea de anul trecut a Unității 2.

Veniturile totale din vânzarea energiei electrice au crescut la nivel trimestrial cu 89,73%, după o creștere mult mai mare, de 169,8% în primul trimestru al anului, exclusiv pe seama prețului mai mare al energiei electrice. Prețul mediu realizat pe parcursul trimestrului a crescut cu 117,64%, de la 257,56 RON/MWh la 560,56 RON/MWh, și în acest caz ritmul de creștere fiind inferior celui din primul trimestru al anului (165,42%). Cantitatea vândută a scăzut cu 12,7% față de al doilea trimestru al anului 2021, după ce în primul trimestru crescuse ușor, cu 1,9%.

O creștere importantă a cheltuielilor a fost cea cu impozitul pe venitul suplimentar, care a afectat și profitul OMV Petrom, dar mai ales pe cel al Romgaz. În cazul Nuclearelectrica, acest impozit a fost în T2 2022 de 126,6 mil. lei, după ce în perioada similară din 2021 fusese zero. Este vorba, oricum, de o sumă mult mai mică decât cea din T1, atunci când Nuclearelectrica a plătit 450,1 mil. lei, având atât cantități mai mari vândute, cât și un preț mediu mai ridicat (659,91 RON/MWh în T1, față de 560,56 RON/MWh în T2).

”Ponderea impozitului în cifra de afaceri este, totuși, una rezonabilă, de 10,17% în T2 și 18,96% pe primele șase luni ale anului, sau 21,51% din creșterea trimestrială a cifrei de afaceri. La Romgaz este vorba de ceva mai mult de jumătate din cifra de afaceri trimestrială, sau de aproape două treimi dacă luăm în calcul și redevențele, care nu există în cazul Nuclearelectrica”, menționează analistul Prime Transaction.

Diferența între cele două companii, ambele deținute majoritar de stat, vine de la piețele pe care vinde fiecare dintre ele. În cazul Nuclearelectrica, peste 80% din cantitatea de energie este vândută prin contracte bilaterale, care au un preț mediu mult mai mic decât în cazul vânzărilor pe piața pentru ziua următoare (PZU) sau pe piața intrazilnica (PI). În prima jumătate a anului, prețul mediu pentru contractele bilaterale a fost de 534,46 RON/MWh, față de 1.029,63 RON/MWh în cazul vânzărilor pe PZU și PI.

În final, profitul net a urcat cu 166,2%, de la 150,93 mil. lei în T2 2021 la 401,8 mil. lei în T2 2022, o creștere mai mică decât cea de 249,2% din primul trimestru. La această diferență au contribuit creșterea mai mică a prețului mediu pe parcursul T2 și cantitatea mai mică de energie vândută.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri