Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze din România, a anunțat că va plăti taxa de solidaritate, valoarea totală a sumei virate în conturile statului urmând să ajungă la 906,1 mil. lei, a anunțat compania.

În bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023 se prevăd cheltuieli cu redevențele calculate procentual la producția fizică extrasă și la condens (1 mld. lei), impozitul pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor (2,2 mld. lei), contribuția la fondul de tranziție energetică (1,7 mil. lei), contribuțiile datorate către ANRE (13,9 mil. lei), contribuția de solidaritate (906,1 mil. lei), precum și impozite pe teren, pe clădiri, totalitatea taxelor de autorizare, de mediu și alte impozite și taxe.

Astfel, cheltuielile cu impozitele și taxele reprezintă 55% din totalul cheltuielilor Romgaz. Totalul cheltuielilor cu taxele plătite de Romgaz ar urma să ajungă anul acesta la 4,1 mld. lei.

Per ansamblu, aceste cheltuieli au scăzut față de anul trecut (-51%), datorită modificărilor legislative introduse de OUG nr. 27/2022 în ceea ce privește redevența petrolieră, impozitul pe veniturile suplimentare și nivelul prețurilor la care Romgaz poate vinde gazele naturale și energia electrică.

Anunțul Romgaz privind plata taxei de solidaritate vine în contextul în care, săptămâna trecută, reprezentanții OMV Petrom au estimat că firma nu va intra sub incidența acestei taxe. De cealaltă parte, Grupul austriac OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom, va plăti taxa în Austria.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri