Pe rolul Curții de Apel București a apărut o acțiune în instanță, intentată de Fondul Proprietatea, privind anularea ordinului 1635/2022. Iar pârâtul este chiar ANAF. Cum s-a ajuns ca Fondul înființat de statul român să dea în judecată o instituție a statului român?

Ordinul a cărui anulare este cerută de Fondul Proprietatea se referă la declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă (vezi AICI textul complet). Cel mai probabil, dispozițiile care au atras atenția sunt cele privind supraimpozitarea producătorilor de energie electrică și a traderilor.

Este vorba de o altă supraimpozitare decât cea, mult discutată, pe profiturile companiilor din energie, unde disputa se duce în jurul taxării OMV Petrom pentru contirbuția de solidaritate. Măsura atacată în instanță de Fondul Proprietatea a fost adoptată prin OUG 27/2022, iar prin ea se supraimpozitează cu 100% veniturile suplimentare (inițial erau 80%) rezultate din diferența între prețul mediu lunar de vânzare a energiei electrice și prețul de referință de 450 lei/MW. Banii care ar intra astfel în buzunarele statului ar urma să meargă la Fondul de Tranziție Energetică.

Măsura a fost criticată încă de la adoptarea sa. Astfel, Federația Europeană a Traderilor de Energie afirma chiar că aceasta încalcă principiul european al liberei circulații a bunurilor.

Motivul pentru care Fondul este afectat de supraimpozitare e legat de faptul că cea mai mare parte a activelor sale nete sunt acțiuni la companii din energie. La 31 ianuarie 2023, FP deținea 19,9% din capitalul social al Hidroelectrica, 12% din capitalul Engie România, peste 24% din cel al E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea și 12% din cel al E-Distribuție Muntenia. 76,5% din valoarea activului net al Fondului sunt acțiunile la Hidroelectrica.

Fondul cere acum anularea ordinului prin care ANAF preciza cum se va aplica această supraimpozitare stabilită prin OUG 27/2022. Producătorii din surse regenerabile, așa cum este Hidroelectrica, intră sub incidența sa.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri