Patria Asset Management, divizia de fonduri de investiții a Patria Bank, și casa de brokeraj Tradeville vor lansa pe 22 februarie 2023, un nou ETF, care replică sectorul de energie din România. Românii vor putea astfel să investească indirect în acțiunile companiilor din energie care au beneficiat de explozia prețurilor din ultimul an.

ETF Energie Patria va fi al doilea ETF românesc, care vine să replice sectorul de energie de pe BVB. Acesta va copia structura indicelui BET-NG, care în acest moment are în componență 10 companii: Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Conpet, Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services și Oil Terminal, primele patru companii având o pondere cumulată de 85%.

Un ETF (exchange trade fund - fond tranzacționat la bursă) este un coș de valori mobiliare — acțiuni, obligațiuni, valute, mărfuri, indici, chiar criptomonede sau o combinație a acestora — care se poate tranzacționa printr-un broker.



Sectorul de energie a fost subiectul unora dintre cele mai aprinse dezbateri ale anului trecut, odată cu declanșarea crizei energetice la nivel internațional, pe fondul războiului din Ucraina și a tensiunilor politice dintre China și SUA. Prețurile exorbitante pentru gaze, petrol și electricitate, înregistrate în 2022 au contribuit în mod direct la profiturile record înregistrate de marile companii din acest sector. Astfel, Exxon Mobil, Shell, Chevron, BP și ConocoPhilips au înregistrat venituri de cca. 3.7 mld. dolari pe zi în anul 2022, veniturile cumulate fiind mai mari decât PIB-ul unor țări precum Elveția sau Africa de Sud. Nici sectorul de energie din România nu s-a lăsat mai prejos, OMV Petrom raportând cel mai mare profit din istorie, de peste 10 mld. lei.

În acest context, noul ETF oferă investitorilor posibilitatea de a avea expunere pe sectorul de energie românesc, față de care participanții din piață au manifestat un interes aparte în acest an, alimentat și de posibila listare a Hidroelectrica, care ar putea să se alăture segmentului de energie la sfârșitul primei jumătăți a anului 2023.

Cum a evoluat primul ETF din România până acum

ETF BET Patria – fondul care replică indicele BET și reinvestește dividendele primite, a înregistrat un randament cumulat de 261% de la momentul lansării în 2012, cu mult mai mare față de BET (+154%) întrucât a înglobat și dividendele primite pe parcursul anilor.

Numărul de investitori în acest fond a crescut de 17 ori în ultimii 4 ani, atingând, la sfârșitul anului 2022, un total de peste 7.200.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri