Scumpirile din energie și scăderea bursei de anul trecut vor duce cel mai probabil la câștiguri mari din dividende pentru românii care au acțiuni pe bursă în următoarele luni. După un record istoric de profit în 2022, OMV Petrom (SNP) este văzută de toți analiștii de pe Bursa de Valori București (BVB) ca fiind compania care va distribui cele mai generoase dividende în 2023. Nici celelalte companii nu sunt cu mult mai prejos, în cazul multora fiind așteptate câștiguri de două cifre.

Randamentele dividendelor de anul acesta vor fi per ansamblu mai mari decât anul trecut, din cauză că prețurile acțiunilor sunt relativ mici (după scăderile de anul trecut), în vreme ce valoarea dividendelor este în creștere, având în vedere că o bună parte din companii, în special cele din energie, și-au mărit profitul, în ciuda inflației galopante de anul trecut.

Analiștii subliniază că marile companii din sectorul energetic și al utilităților, în special cele controlate de statul român, au în general cel mai bun potențial de dividende.

Toate randamentele de dividende din tabelul de mai jos sunt calculate bazat pe estimarea dividendului brut făcută de analiștii casei de brokeraj specificată (BRK Financial Services, Prime Transaction, Goldring). Pentru a vedea valoarea brută a dividendelor estimate de casele de brokeraj, accesați fișierul de la acest LINK.

Estimări dividende companii de top de la BVB
Compania Randament brut (BRK) Randament brut (Prime) Randament brut (Goldring)
OMV Petrom 17,5% 20,2% 14,7%
Romgaz 11,9% 15,8% 10,0%
Nuclearelectrica 11,3% 12,4% 11,1%
SIF Oltenia 10,6% 6,8% N/A
BRD N/A 10,7% 10,6%
Electrica 8,0% 4,4% N/A
Evergent Investments 7,6% N/A N/A
Transgaz 7,2% 7,0% 5,3%
Fondul Proprietatea 5,6% 4,5% 3,3%
Banca Transilvania 4,5% 5,0% 5,7%
Transilvania Investments N/A 6,6% N/A

*Randamentele sunt calculate având în vedere prețurile înregistrate de acțiunile companiilor în timpul ședinței bursiere de miercuri, 22 februarie 2022.

Profit istoric pentru OMV Petrom. Dividendele vor fi pe măsură

În condiții normale, OMV Petrom va distribui dividendele care vor aduce cele mai mari câștiguri investitorilor.

Grupul OMV Petrom a înregistrat în 2022 un profit net de 10,3 miliarde lei, cu 260% mai mare comparativ cu cel din anul anterior, o parte din bani urmând să fie împărții cu acționarii, în special cu austriecii de la OMV, dar și cu mici acționari români care au cumpărat acțiuni SNP pe Bursa de Valori București.

Analiștii casei de brokeraj Prime Transaction sunt cei mai optimiști în privința distribuției de dividende la Petrom, aceștia mizând pe un dividend brut de 0,095 lei pe acțiune, adică echivalentul unui câștig brut de 20,2%. BRK Financial Services crede că dividendul Petrom va fi de 0,0825 lei/acțiune, adică un randament de 17,5%, în timp ce analiștii casei de brokeraj Goldring anticipează un dividend de 0,0693 lei/acțiune, echivalentul unui randament de 14,7%.

Cea mai mare supriză poate veni de la Fondul Proprietatea, care, în cazul în care va reuși să listeze Hidroelectrica la Bursa de Valori București, ar putea face o distribuție foarte generoasă de cash către acționari.

”În cazul Fondului Proprietatea, dividendul estimat nu include și impactul listării companiei Hidroelectrica, estimată pentru anul 2023. După cum știm, sumele obținute din listarea integrală sau parțială a participației vor fi distribuite acționarilor în termen de 3 luni de la încasarea banilor. La finalul lunii noiembrie, participația Hidroelectrica era evaluată la 11,3 mld. lei, ceea ce reprezenta 77% din Valoarea Activului Net al Fondului. Rămâne de văzut care va fi evoluția listării, ce procent din companie va înstrăina Fondul, dar și care va fi evaluarea finală a companiei Hidroelectrica, pe măsură ce prețul energiei pare să fi atins vârful în anul 2022”, au declarat analiștii Goldring.

Dintre companiile mari, o surpriză pozitivă ar putea veni și de la Banca Transilvania, care ar putea distribui acțiuni gratuite pe lângă un dividend anual, ce-i drept destul de modest. De notat faptul că banca ar veni și cu o știre diametral opusă pentru investitori, anunțând că nu distribuie dividende din profitul aferent anului 2022 în situația în care Consiliul de Administrație decide acest lucru în concordanță cu recomandările de prudență ale Comitetului National de Supraveghere Macroprudențială și ale Băncii Naționale a României.

Nu în ultimul rând, o surpriză pozitivă ar putea fi furnizorul de accesorii de aluminiu Alumil. Compania nu distribuie dividende an de an, dar atunci când o face este generoasă în privința ratei de distribuție.

Estimări dividende alte companii de la BVB
Compania Randament brut (BRK) Randament brut (Prime) Randament brut (Goldring)
Alumil 12,3% 11,8% 10,6%
Conpet 11,0% 9,9% 9,6%
Transilvania Broker 10,2% N/A 8,2%
Aages 9,9% 7,3% 8,1%
Oil Terminal 8,3% 8,1% N/A
Farmaceutica Remedia 6,6% 3,6% N/A
Artego 5,9% 6,3% N/A
Prefab 5,3% N/A N/A
Biofarm 5,2% 4,2% 4,3%
Socep 5,4% 4,1% N/A
Purcari 5,3% 6,5% 7,0%
Transelectrica N/A 10,3% 8,3%
Sphera Group 3,2% 1,3% 3,4%

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri