Fondul Proprietatea a înregistrat, anul trecut, un profit net neauditat de aproape 2,77 miliarde de lei, iar principalele elemente care au contribuit la această sumă au fost câştigul net aferent participaţiilor la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere, de 1,843 miliarde de lei, respectiv venitul brut din dividende de la companiile din portofoliu, în sumă de 934,9 milioane lei.

Conform rezultatelor financiare ale societăţii, randamentul total al VAN a fost de 19,1%, randamentul total al acţiunilor s-a situat la 12,2%, în timp de randamentul total al GDR-urilor a fost de 3,9%, ca urmare a aprecierii dolarului american, scrie Agerpres.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe parcusul anului trecut la un discount faţă de VAN cuprins între 2,1% şi 39,4%, iar discountul mediu pentru acţiuni a fost de 21,6%. De asemenea, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022, discountul faţă de VAN a fost mai mic de 15% în 81 dintre zilele de tranzacţionare (32,3% din perioadă), iar pentru restul de 170 zile de tranzacţionare acesta a fost mai mare de 15% (respectiv 67,7% din perioadă).

Potrivit sursei citate, pe London Stock Exchange, GDR-urile Fondului au fost tranzacţionate la un discount faţă de VAN cuprins între 1,7% şi 39,5%, iar discountul mediu pentru GDR-uri a fost de 22,4%.

În 2022, valoarea totală a veniturilor brute din dividende înregistrată de Fond s-a ridicat la valoarea de 934,9 milioane de lei, iar cele mai importante sume sunt aferente Hidroelectrica SA (764 milioane de lei) şi OMV Petrom SA (133,6 milioane de lei).

"Câştiguri nete nerealizate aferente participaţiilor la valoare justă prin profit sau pierdere pentru anul 2022, în sumă de 1.961,5 milioane lei, au fost generate în principal de creşterea valorii juste a participaţiei în compania nelistată Hidroelectrica SA (2.107,9 milioane lei), compensată parţial de scăderea valorii juste a participaţiilor în Engie România SA (82,0 milioane lei) şi în companiile din grupul Enel (141,2 milioane lei)", se menţionează într-un comunicat de presă al societăţii.

La sfârşitul anului 2022, activele lichide au crescut cu 493,7 milioane de lei. În acest context, cele mai semnificative intrări de lichidităţi au fost generate de vânzarea acţiunilor în OMV Petrom SA (1,781 miliarde de lei) şi din dividendele nete primite (928,2 milioane lei), acestea fiind compensate parţial de dividendele plătite, nete de impozitul reţinut la sursă (1,074 miliarde de lei) şi de sumele plătite pentru achiziţionarea de acţiuni proprii (1,146 miliarde de lei).

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe data de 29 septembrie 2010.

Franklin Resources este o organizaţie globală de management al investiţiilor cu filiale care operează sub numele de Franklin Templeton şi deservesc clienţi în peste 155 de ţări.

Franklin Templeton a deschis un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 30 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

Începând cu 1 aprilie 2016, în vederea conformării cu Directiva UE 2011/611 privind managerii fondurilor de investiţii alternative, Fondul este administrat de Franklin Templeton International Services SRL.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri