Ministerul Finanțelor (MF) continuă emisiunile de titluri de stat pentru populație FIDELIS și lansează la Bursa de Valori București (BVB) prima ofertă de vânzare din acest an, în perioada 27 martie – 10 aprilie. Pentru prima dată de când statul a început să facă astfel de oferte, donatorii de sânge din România vor primi o dobândă bonus, cu un punct procentual mai mult decât în mod normal.

Cea mai mare dobândă anuală pe care un donatore de sânge o poate obține este de 7,7% pe an (detalii despre toate dobânzile în tabelul de mai jos).

Aceasta este a 11-a ofertă de acest tip derulată prin intermediul pieței de capital de Ministerul Finanțelor începând cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor zece oferte, Ministerul Finanțelor a atras de la populație, cumulat, aproape 15,2 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

„Ne dorim ca această emisiune dedicată persoanelor fizice care au donat sânge începând cu 30 septembrie 2022, inclusiv celor care donează în perioada de ofertă a acestei ediții, să contribuie concret la stimularea donării de sânge, alăturându-se demersurilor publice sau private cu acest scop. FIDELIS a avut întotdeauna o componentă de educație financiară, iar acum, prin această premieră, îmbinăm educația financiară cu acțiunea directă de sprijinire a unei nevoi naționale a sistemului de sănătate”, a declarat, într-un comunicat de presă, Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor.

Persoanele fizice rezidente și nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul consorțiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune și a transmis angajamentul către Lead Manager. Consorțiul este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale și Alpha Bank România, titluri de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori București.

„În această perioadă cu inflație în creștere, în care banii, care sunt sângele economiei, sunt din ce în ce mai scumpi, redresarea și puterea pe termen lung a economiei României depind de încredere și de asigurarea accesului companiilor și statului la o gamă mai largă de opțiuni de finanțare, cum ar fi acțiuni și obligațiuni, precum și o piață de capital dinamică. Felicităm Ministerul Finanțelor pentru inițiativa de oferi o tranșă specială donatorilor de sânge, atât pentru impactul medical pe care-l are, dar și pentru faptul că arată partea umană din spatele sistemului financiar”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Titluri de stat pentru populație - oferta FIDELIS martie - aprilie 2023

Criteriu

Emisiune în lei
pentru donatori, cu scadență în aprilie 2024

Emisiune în lei cu scadență în aprilie 2024

Emisiune în lei cu scadență în aprilie 2026

Emisiune în euro scadentă în aprilie 2024

Emisiune în euro scadentă în aprilie 2028

ISIN

ROXYNLCCJAC5

ROK7XY491WL5

ROLSO2QZDWZ5

ROVWA0XRTO33

ROTDI264MAU5

Simbol

R2404B

R2404A

R2604A

R2404BE

R2804AE

Maturitate

13 aprilie 2024

13 aprilie 2024

13 aprilie 2026

13 aprilie 2024

13 aprilie 2028

Dobândă anuală

7,7% p.a.

6,7% p.a.

7,35% p.a.

3,7% p.a.

5,8% p.a.

Perioadă derulare

27 martie -

10 aprilie

27 martie - 10 aprilie

27 martie - 10 aprilie

27 martie - 10 aprilie

27 martie - 10 aprilie

Valoare nominală/ titlu de stat

100 lei

100 lei

100 lei

100 euro

100 euro

Suma minimă subscrisă

500 lei

5.000 lei

5.000 lei

1.000 euro

1.000 euro

Pe tranșa donatorilor pot fi plasate ordine doar de investitorii care au donat sânge începând cu data de 30 septembrie 2022 și/ sau care donează în perioada derulării ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (11 aprilie 2023), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanții Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacționare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).

Data estimată de intrare la tranzacționare este 18 aprilie 2023.

Veniturile obținute în urma investiției în titlurile de stat FIDELIS, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua și prin intermediul Participanților Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiții financiare sau instituție de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București și care a semnat angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune și a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distribuție), BCR, BRD și Alpha Bank România.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri