Hidroelectrica este așteptată să se listeze la Bursa de Valori București (BVB) chiar luna această, oferta publică inițială (IPO) urmând să fie cea mai mare din istoria pieței locale, valoarea acesteia având șanse să ajungă la 11,1 mld. Lei (2,2 mld. euro). Cea mai profitabilă companie a statului român este așteptată de mai bine de 10 ani pe bursă, în cursa pentru acțiunile producătorului de energie urmând să între fondurile locale de pensii, fondurile de investiții internaționale și românii obișnuiți care au făcut cunoștință cu compania în special în ultimii ani, atrași de prețurile mici oferite la electricitate.

Analiștii de pe bursă se așteaptă ca Hidroelectrica să devină cea mai mare companie listată la bursa românească, depășind chiar și OMV Petrom, deși are venituri și profit mai mic.

Fondul Proprietatea (FP) este cel care va pune la vânzare acțiuni Hidroelectrica pe bursă. Fondul deține 20% din companie, dar nu este clar dacă toate tilurile vor fi scoase la vânzare în IPO. Dacă FP decide să vândă tot, IPO-ul ar valora 11,1 mld. Lei (2,2 mld. euro), luând în calcul evaluările din prezent ale acțiunile Hidroelectrica în portofoliul Fondului.

Statul român este cel mai mare acționar al Hidroelectrica, cu o deținere de 80%. Statul nu va vinde acțiuni în IPO și va avea interdicție să vândă acțiuni Hidroelectrica timp de 180 de zile după IPO.

Cele mai importante știri recente despre Hidroelectrica

  • La începutul acestui an, Compania Masdar din Emiratele Arabe Unite şi Hidroelectrica au anunțat o colaborare pentru producţia de energie regenerabilă. Parteneriatul prevede construcția de parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante. Momentan acesta este într-o faza incipientă, fiind greu de spus dacă el va produce într-adevăr vreun rezultat concret sau va rămâne la nivel de discuție.
  • La începutul lui mai. a fost aprobată distribuirea a 90% din profitul pe anul 2022 sub formă de dividende (în total circa 3,9 mil. lei), la care se adaugă 435 mil. lei din rezerve.
  • La începutul lui aprilie, mandatele membrilor Directoratului, conducerea executivă a companiei, au fost transformate în mandate provizorii pe 4 luni, mandatele întregi de 4 ani urmând să expire în mod normal în luna iunie. Motivele acestei schimbări nu au fost publicate, însă ele ar putea avea legătură cu faptul că procedura de selecție a membrilor, derulată în anul 2019, a fost declarată nulă de către Curtea de Apel București.
  • În ședința extraordinară din 12 mai, Comisia Indicilor Bursei de Valori București a aprobat includerea Hidroelectrica în indicii BET, BET-TR, BET-TRN, BET-XT, BET-XT-TR, BET-XT-TRN, BET-BK, BET-NG și BET Plus din prima zi de tranzacționare, la prețul din IPO.

Cine sunt oamenii care conduc Hidroelectrica

Consiliul de Supraveghere Hidroelectrica:

  • Mihai Liviu Mihalache - membru
  • Carmen Radu - membru
  • Karoly Borbely - membru
  • Sergiu Razvan Avram - membru
  • George Marius Toniuc - membru
  • Daniel Naftali - membru

Directorat (provizoriu)

  • Bogdan Nicolae Badea - președinte
  • Marian Bratu - membru
  • Razvan Ionut Pataliu - membru
  • Cristian Vladoianu - membru
  • Andrei-Dominic Gerea - membru

Plusuri Hidroelectrica și minusuri Hidroelectrica

Analiștii casei de brokeraj Prime Transaction au identificat principalele puncte forte dar și principalele dezavantaje și amenințări pentru Hidroelectrica.

Plusuri Hidroelectrica:

  • Costuri mici de producție
  • Sursă de producție regenerabilă și nepoluantă
  • Factor de capacitate peste al altor tipuri de tehnologii verzi
  • Durata foarte mare de viață a facilităților de producție
  • Poate profita de renunțarea la sursele poluante de energie
  • Prețul mare al gazelor va crește importanța costurilor mici de producție
  • Electrificarea industriei auto va crește considerabil cererea
  • Resursele financiare mari îi permit extinderea portofoliului în afara surselor hidro
  • Businessul de furnizare ar putea diminua impactul negativ al vânzării energiei la preț fix, decisă de Guvern

Minisuri Hidroelectrica:

  • Dependența mare de condițiile meteo.
  • Investițiile noi de amploare sunt greu de realizat.
  • Politizare excesivă a managementului.
  • Planurile de dezvoltare a sectorului nuclear l-ar putea pune în umbră pe cel hidr.
  • Plafonarea artificială a prețurilor va afecta profiturile viitoar.
  • Eficientizarea tehnologiilor mai prietenoase cu mediul o pot scoate din clasa „renewables”.
  • Există tentația de a decapitaliza compania prin acordarea de dividende supradimensionat.
  • Seceta poate scădea treptat factorul mediu de capacitate.

Ce dividende acordă Hidroelectrica

Dividendele sunt principalul punct de atracție la Hidroelectrica atât pentru românii obișnuiți, cât și pentru fondurile de pensii care vor cumpăra acțiunile companiei pe bursă. Ca aproape toate companiile de stat, Hidroelectrica este de obicei generoasă la acest capitol, o mare parte din profitul anual fiind distribuit către acționari (vezi tabelul de mai jos).

”Date fiind profiturile mari obținute după ieșirea din insolvență (și chiar în timpul acesteia) și lipsa proiectelor investiționale majore, ne putem aștepta ca Hidroelectrica să fie unul dintre cei mai importanți emitenți din rândul celor cu dividende mari și constante”, spune Marius Pandele, analist în cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Anul distribuției de dividend Valoare dividend brut (lei/acțiune) Rata de distribuție din profit
2015 1,56 58%
2016 1,50 79%
2017 3,77 124%
2018 3,76 125%
2019 6,55 151%
2020 4,47 148%
2021 5,1 158%
2022 8,47 123%
2023 9,67 97%

Rezultate financiare Hidroelectrica

Spre deosebire de Nuclearelectrica, OMV Petrom și Romgaz, pentru care profitul net a stagnat sau chiar a scăzut în primul trimestru din 2023, Hidroelectrica a continuat să raporteze rezultate mai bune decât cele din perioada similară a anului trecut.

În primul trimestru al anului 2023, veniturile din contractele cu clienții au crescut cu 31,33%, de la 2,49 mld. RON în T1 2022 până la 3,27 mld. RON în T1 2023, în ciuda înrăutățirii condițiilor de pe piața energiei electrice, după introducerea mecanismului de achiziție centralizată la 450 RON/MWh.

Trei elemente au contribuit la această evoluție. În primul rând, cantitatea de energie vândută a crescut considerabil, cu 39,5%, de la 3,46 TWh în T1 2022 la 4,83 TWh în T1 2023, producția de energie având și ea o evoluție similară. Având în vedere specificul activității Hidroelectrica, această creștere poate fi atribuită cu o doză mare de certitudine factorilor meteorologici, compania având un grad foarte redus de flexibilitate.

Al doilea element, care diferențiază Hidroelectrica față de ceilalți producători de energie, este existența segmentului de furnizare, care a ajuns la o pondere importantă în veniturile totale, având un preț de vânzare a energiei mult sub cel al altor furnizori. Activitatea de furnizare a adus o stabilitate mai mare, de aici venind însă și un efect negativ, dat de imposibilitatea de a profita la maximum de condițiile de piață favorabile de anul trecut”, spune Marius Pandele.

Nu în ultimul rând, la fel ca la Nuclearelectrica, o mare parte a veniturilor Hidroelectrica vin din contracte la termen, ceea ce face ca în acest moment încă să-și facă efectele prețurile mari (și neplafonate) de anul trecut. Pe parcursul anului acest efect se va estompa, iar prețul mediu de vânzare ar trebui să se apropie de cei 450 RON/MWh țintiți de Guvern, dacă nu cumva reglementările se vor schimba din nou.

Ponderea veniturilor din furnizarea energiei s-a dublat față de perioada similară a anului trecut, de la 17,9% în T1 2022 până la 35,3% în T1 2023, după ce anul trecut crescuse până la 22,74%, de la doar 6,45% în 2021. Chiar și după introducerea mecanismului de achiziție centralizată intermediat de OPCOM, oferta Hidroelectrica pe piața de furnizare rămâne una competitivă, prețul total pe kWh fiind mai mic decât pragurile de 0,8 și 1,3 RON/kWh impuse de Guvern în cazul clienților care consumă peste 100, respectiv 255 kWh pe lună.

”Momentan oferta vine la pachet cu probleme pe partea de facturare, însă ar fi de așteptat că acestea să fie rezolvate în cursul acestui an. Chiar și dacă aceste probleme persistă, niște facturi întârziate sunt de preferat comparativ cu varianta unui preț mare însoțit de facturi primite la timp”, consideră Marius Pandele.

Impozitul pe venituri suplimentare, înregistrat în contul de profit și pierdere al Hidroelectrica drept “taxa pentru producătorii de energie electrică”, a scăzut cu 138,48 mil. RON, sau 37,52%, cel mai probabil că urmare a vânzărilor mai mici la prețuri peste pragul de 450 RON/MWh, după introducerea mecanismului de achiziție centralizată.

În aceste condiții, profitul net trimestrial a crescut cu 33,81%, de la 1,29 mld. RON la 1,74 mld. RON, un ritm de creștere mai rapid decât cel al profitului operațional, dar sub ritmul din 2022.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri