Conducerea Bursei de Valori Bucuresti a prezentat miercuri certificatele de alocare, valori nominale asociate actiunilor noi emise in cadrul majorarilor de capital social, decizie luata in vederea diversificarii instrumentelor financiare pe piata romaneasca de capital.
Printre cauzele care au condus la necesitatea introducerii certificatelor de alocare o importanta majora a avut-o durata mare de timp care trece intre inregistrarea majorarii de capital social al unei companii la institutiile abilitate (Oficiul Registrul Comertului (ORC), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Depozitarul Central) si momentul in care noile actiuni se pot tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti, au precizat reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti, citati de NewsIn.

Prin aceste certificate de alocare, actionarii isi pot valorifica actiunile viitoare inainte de a fi inregistrate la Depozitarul Central.

Ele vor fi inregistrate la CNVM si dupa aceasta inregistrare sunt liber transferabile. Certificatele de alocare sunt atasate actiunilor nou emise care au fost platite integral. Sunt emise in raportul: un drept de alocare la o actiune. Valoarea nominala a drepturilor de alocare este zero si au doar valoare intrinseca data de actiunea atasata.

Certificatele de alocare se vor tranzactiona si actiunile folosind acelasi sistem si aceleasi reguli. Sunt emise pe termen scurt si ajung la maturitate dupa inregistrarea majorarii de capital la ORC, sau dupa ce majorarea de capital este declarata nula de catre o instanta judecatoreasca.

Certificatele de alocare pot fi folosite doar in cadrul majorarilor de capital efectuate prin emiterea de noi actiuni, sau prin oferta publica de vanzare primara, prin incorporarea rezervelor, prin acordare de dividend sub forma de actiuni, prin acordarea de actiuni pentru membrii din conducerea companiei sau pentru angajatii companiei, sau prin aport in natura, aport in numerar, fuziune prin absorbtie, oferta publica de vanzare de oligatiuni convertibila in actiuni si prin conversia datoriilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri