Printre cauzele care au condus la necesitatea introducerii certificatelor de alocare o importanta majora a avut-o durata mare de timp care trece intre inregistrarea majorarii de capital social al unei companii la institutiile abilitate (Oficiul Registrul Comertului (ORC), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Depozitarul Central) si momentul in care noile actiuni se pot tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti, au precizat reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti, citati de NewsIn.

Prin aceste certificate de alocare, actionarii isi pot valorifica actiunile viitoare inainte de a fi inregistrate la Depozitarul Central.

Ele vor fi inregistrate la CNVM si dupa aceasta inregistrare sunt liber transferabile. Certificatele de alocare sunt atasate actiunilor nou emise care au fost platite integral. Sunt emise in raportul: un drept de alocare la o actiune. Valoarea nominala a drepturilor de alocare este zero si au doar valoare intrinseca data de actiunea atasata.

Citeste si:

Certificatele de alocare se vor tranzactiona si actiunile folosind acelasi sistem si aceleasi reguli. Sunt emise pe termen scurt si ajung la maturitate dupa inregistrarea majorarii de capital la ORC, sau dupa ce majorarea de capital este declarata nula de catre o instanta judecatoreasca.

Certificatele de alocare pot fi folosite doar in cadrul majorarilor de capital efectuate prin emiterea de noi actiuni, sau prin oferta publica de vanzare primara, prin incorporarea rezervelor, prin acordare de dividend sub forma de actiuni, prin acordarea de actiuni pentru membrii din conducerea companiei sau pentru angajatii companiei, sau prin aport in natura, aport in numerar, fuziune prin absorbtie, oferta publica de vanzare de oligatiuni convertibila in actiuni si prin conversia datoriilor.