Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a anuntat lansarea unui indicator de risc, Value at Risk, care estimeaza pierderea maxima pe care o poate inregistra un titlu de participare la un fond mutual, pe o perioada de un si cu o probabilitate de 95%.

Indicatorul de risc este calculat pentru fondurile mutuale diversificate si de actiuni, in scopul unei mai bune informari a publicului si a cresterii transparentei, conform comunicatului transmis luni de catre institutie.

Noul indicator se numeste Value at Risk (Valoare la Risc, prescurtat VaR) si indica pierderea maxima pe care o poate inregistra valoarea unitatii de fond, pe o perioada de un an, in conditii normale de piata, cu o probabilitate de 95%.

Daca de exemplu, un fond are un indicator VaR de 10%, inseamna ca la o investitie de 100 lei, in fondul respectiv, investitorul ar putea pierde maximum 10 lei intr-un an, cu o probabilitate de 95%.

Citeste si:

Potrivit unui raport publicat de UNOPC la 31 iulie, fonduri diversificate cu cel mai mic grad de risc (VaR) sunt Raiffeisen Benefit cu 6,99%, BT Clasic cu 8,72% si Concerto cu 10,77%. Cele mai riscante fonduri diversificate, dupa valoarea indicelui VaR, sunt Capital Plus cu 23,91%, Integro cu 22,28% si BCR Dinamic cu 21,66%.

In cazul fondurilor de actiuni, potrivit aceluiasi raport, cele mai putin riscante sunt Raiffeisen Prosper cu 16,41%, Star Next cu 20,67% si BCR Expert cu 22,61%. Dupa valoarea indicelui VaR, cele mai riscante fonduri de actiuni sunt Premio cu 41,16%, Omninvest cu 40,89% si Napoca cu 37,67%.

UNOPC este organizatia profesionala a operatorilor din industria Organismelor de Plasament Colectiv din Romania, care reuneste 18 societati de administrare a investitiilor (S.A.I.), cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) si banci depozitare.