24 August 2007

CNVM a redus comisionul pentru ofertele publice de vanzare

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis, in sedinta de miercuri, reducerea comisionului aplicat la valoarea ofertelor publice de vanzare (OPV) de la 0,5% la 0,1%, ca parte a politicii de relaxare a comisioanelor instituita de CNVM in ultimii trei ani

Fata de cota legala de maximum 0,5%, prevazuta in Statutul CNVM, pentru ofertele publice de vanzare, si avand in vedere reducerile operate in anii anteriori, Comisia a decis o noua scadere pentru mai multe tipuri de operatiuni.

Astfel, cota din valoarea ofertelor publice de vanzare efectuate in vederea admiterii la tranzactionare pe o piata reglementata a valorilor mobiliare emise de societati comerciale care s-au aflat in proprietatea statului sau care se privatizeaza se reduce de la 0,15% la 0,1%.

Cota din valoarea ofertelor publice de vanzare efectuate in vederea admiterii valorilor mobiliare la tranzactionare pe o piata reglementata, altele decat cele prevazute mai sus, scade de la 0,25% la 0,1%.

Cota din valoarea ofertelor publice de vanzare efectuate in vederea majorarii capitalului social al unui emitent ale carui actiuni sunt deja admise la tranzactionare pe o piata reglementata se diminueaza de la 0,4% la 0,1%.

Cota din valoarea ofertelor publice de vanzare de obligatiuni emise de autoritati ale administratiei publice centrale din Romania si din alte state scade de la 0,3% la 0,1%, iar cota din valoarea ofertelor publice de vanzare de obligatiuni emise de autoritati ale administratiei publice locale din Romania si organisme internationale se micsoreaza de la 0,15% la 0,1%.

Cota din valoarea ofertelor publice de vanzare, altele decat cele mentionate la punctele anterioare, scade de la 0,5% la 0,1%.

CNVM mentioneaza ca masura adoptata favorizeaza atat autoritatile publice centrale si locale, cat si societatile comerciale private care decid sa apeleze la sursele de finantare specifice pietei de capital. Ea se incadreaza, totodata, in politica Comisiei de atragere de noi emitenti ale caror actiuni vor fi tranzactionate pe piata, contribuind astfel la cresterea capitalizarii, a volumului tranzactiilor si a celorlalti indicatori bursieri, se mai spune in comunicatul institutiei.



Citeste si