Impactul calmarii pietelor internationale s-a resimtit intre 20 si 24 august si la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), unde indicii si-au reluat cresterea, capitalizarea a urcat cu 5,53% fata de saptamana anterioara, dar volumul tranzactiilor s-a redus, din cauza prudentei investitorilor straini.
“Intervalul 20-24 august a fost caracterizat de aprecieri la majoritatea emitentilor listati la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB), corectiile inregistrate in saptamana anterioara la indici fiind in mare parte anulate acum”, spun brokerii de la Intercapital Invest.

Valoarea tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in perioada 20-24 august a scazut cu 20%, pana la 254,42 milioane lei (78,04 milioane euro), fata de sapatmana anterioara cand in piata au fost incheiate schimburi de 316,9 milioane lei (98,16 milioane euro).

Satamana trecuta media zilnica a tranzactiilor a fost de 50,88 milioane lei, in scadere cu 13,11% fata de media consemnata de la inceputul anului, de 58,55 milioane lei. Dupa saptamana 20-24 august, valoarea zilnica medie a ajuns la 58,31 milioane lei.

La finalul zilei de 24 august, capitalizarea BVB a ajuns la 89,675 miliarde lei (27,51 miliarde euro), in crestere cu 5,53% fata de valoarea de la finalul saptamanii trecute, de 84,98 miliarde lei.

“Interventia bancilor centrale (BCE-Banca Centrala Europeana, FED-Banca Centrala a SUA si Banca Centrala a Japoniei) ce au alimentat conturile bancilor ramase fara lichiditate, dar si reducerea dobanzilor in America, a dus pentru moment la calmarea pietelor financiare ca urmare a crizei creditelor “subprime”. Impactul a fost unul pozitiv pentru marile piete de capital externe, dar si pentru pietele emergente, printer care si Romania”, a comentat, citat de NewsIn, Andreea Ciobanu, broker la Intercapital Invest.

"Corelatia Bursei de la Bucuresti cu marile piete internationale nu a fost determinata decat in mica masura de actiunea fondurilor externe, deoarece lichiditatea redusa la la Bucuresti le impiedica operatiunile. Trebuie acordata atentie crescuta evolutiei pietei in special in aceasta perioada cand caracterul speculativ are un rol important si nu se mai tine cont de datele fundamentale ale emitentilor. Aceste evolutii haotice au fost inregistrate si in pietele regionale, unde treptat au inceput sa fie anulate castigurile obtinute in acest an”, considera analistii de la KTD Invest.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti, s-a apreciat cu 5,96%, de la 9.330,24 puncte, in sedinta din 17 august, pana la 9.886,48 puncte, la sfarsitul sedintei din 24 august.

Indicele compozit BET-C a crescut cu 5,36%, de la 6.453,44 puncte pana la 6.799,53 puncte.
Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a zece dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB (BRD SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, Petrom, Impact, Banca Comerciala Carpatica, Antibiotice Iasi, Flamingo International, Transelectrica si Biofarm), a urcat cu 6,96%, de la 20.567,22 puncte pana la 22.009,07 puncte.

Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a apreciat in aceasta saptamana cu 10,42%, de la 74.803,71 puncte pana la 82.600,02 puncte.

Valoarea totala a schimburilor cu actiunile societatilor financiare a fost, in aceasta saptamana, de 104,81 milioane lei si a reprezentat aproape 41,2% din totalul tranzactiilor realizate in piata.
Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat tranzactii de 31,13 milioane lei, realizand 12,28% din rulajul total al bursei, ocupand pozitia secunda in clasamentul lichiditatii. Cotatia SIF Oltenia (SIF5) s-a apreciat cu 10,58%, de la 3,97 lei pana la 4,39 lei.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au ocupat pozitia a treia in topul valoric al tranzactiilor, cu schimburi de 30,27 milioane lei (11,94% din rulajul total al Bursei). Actiunile SIF2 au acumulat 7%, de la 3,43 lei pana la 3,67 lei.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urcat cu 11,83%, de la 3,55 lei pana la 3,97 lei. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au crescut cu 10,57%, de la 2,27 lei pana la 2,51 lei, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) au castigat 11,57%, de la 2,16 lei pana la 2,41 lei.

Actiunile Petrom Bucuresti (SNP) s-au apreciat cu 4,17%, de la 0,48 lei pana la 0,50 lei, pe un rulaj de 12,26 milioane lei, reprezentand 4,83% din lichiditatea BVB.

Cotatia titlurilor Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a urcat cu 6,75%, de la 0,0918 lei pana la 0,0980 lei. Valoarea tranzactionata a fost de 4,98 milioane lei, reprezentand 1,96% din rulajul total al bursei.
Actiunile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 7,95%, de la 26,40 lei pana la 28,50 lei. In perioada analizata, titlurile BRD au ocupat primul loc in clasamentul lichiditatii, cu tranzactii in valoare de 42,98 milioane lei, reprezentand 16,95% din lichiditatea totala a BVB. Cea mai mare parte a rulajului BRD a fost data de tranzactiile speciale, care s-au ridicat la 29,41 milioane lei.

“Prin prisma indicatorilor de evaluare, titlurile bancilor romanesti listate se tranzactioneaza in prezent cu premium, comparativ cu indicatorii P/E (pret actiune/ castig pe actiune) sau P/B (pret actiune/valoarea contabila a unei actiuni),inregistrati de companii similare din tarile din Europa Centrala si de Est (CEE4) sau din zona EURO. O comparabilitate exista doar cu bancile listate in Bulgaria. In ciuda acestor factori, apetitul pentru aceste titluri se poate explica prin potentialul mai mare de crestere a sistemului bancar romanesc, comparativ cu tarile din jur, atat BRD, cat si Banca Transilvania (BT) fiind bine pozitionate in sistem”, considera Andreea Ciobanu.

Titlurile Banca Transilvania Cluj Napoca (TLV) s-au scumpit cu 8,28%, de la 0,845 lei pana la 0,915 lei. Valoarea tranzactionata a fost de 21,62 milioane lei, reprezentand 8,52% din rulajul bursier.
Titlurile Transelectrica Bucuresti (TEL) au crescut cu 5,37%, de la 41,00 lei pana la 43,20 lei, pe un rulaj de 2,64 milioane lei (1,04% din lichiditatea BVB).

Tranzactiile speciale (deal) incheiate in aceasta saptamana au totalizat 35,87 milioane lei, reprezentand 14,10% din rulajul BVB. Pe langa “deal-urile” cu actiuni BRD, in valoare de 29,41 milioane lei, s-au mai inregistrat tranzactii speciale cu titluri Prodplast Bucuresti (PPL), Flamingo International (FLA), SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) si SIF Muntenia (SIF4).

“Un alt eveniment important al acestei saptamani este decizia BVB de a schimba structura celor trei indici bursieri, atat ca pondere a fiecarui emitent in cosul indicelui, cat si in privinta companiilor luate in calcul”, adauga analistii de la Intercapital Invest.

Astfel, actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) si Broker Cluj (BRK) au inlocuit titlurile Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) si Azomures Targu Mures (AZO) in cosul indicelui BET.

Titlurile Broker Cluj (BRK) s-au clasat pe pozitia a cincea in topul valoric al tranzactiilor, cu schimburi de 20,9 milioane lei (8,24% din rulajul BVB). Marti a fost ultima zi pana la care investitorii au mai putut cumpara actiuni Broker Cluj pentru a participa la majorarea de capital social, cu acordare de 43,07% actiuni gratuite si aport in numerar (20%) la valoarea de 0,75 lei pe titlu.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au urcat cu 14,29%, pana la 0,88 lei, pe fondul unor tranzactii de 15,1 milioane lei (5,95% din lichiditatea bursei).

“Evolutia buna a actiunilor Biofarm poate fi pusa pe seama revenirii ascendente a pietei, cat si pe seama convocatorului adunarii generale a actionarilor pentru majorarea capitalului social cu 73%, prin subscriere cu numerar la valoarea nominala. Companiei i-a fost recunscut dreptul de proprietate asupra unui teren si conform legii pentru inglobarea acestuia in activele societatii este necesara o majorare de capital cu actiuni la valoarea nominala, exact in cuantumul la care este evaluat terenul respective, si care sa fie acordate in exclusivitate statului, care detine 1% din Biofarm. Pentru ca ceilalti 99% din actionari sa-si pastreze ponderile, Biofarm are obligatia sa dea si acestora dreptul de a subscrie la valoarea nominala”, au comentat analistii de la KTD Invest.

“Inceputul saptamanii urmatoare poate fi unul verde, speculatiile de pe piata americana cu privire la eventuale efecte pe termen lung ale crizei creditului ipotecar fiind anulate de cresterile de vanzari imobiliare inregistrate peste asteptarile analistilor”, scrie Andreea Ciobanu, de la Intercapital Invest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri