Asociatia Brokerilor a solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) inceperea unei investigatii asupra tranzctiilor cu actiunile companiei Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) incheiate in sedinta din 27 august, data anuntarii transferului pachetului majoritar al Grupului Rompetrol.
Solicitarea Asociatiei Brokerilor are la baza ingrijorarea in legatura cu modul in care informatia privind achizitia de catre KazMunayGaz a 75% din The Rompetrol Group NV, actionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare, societate listata la Bursa de Valori Bucuresti, a fost adusa la cunostinta investitorilor din piata, precizeaza comunicatul transmis de Asociatia Brokerilor.

Contractul mentionat a fost semnat pe data de 24 august 2007, iar informatia a devenit publica prin intermediul mass-media abia la jumatatea zilei de 27 august.

Rompetrol: Bursa si CNVM au fost informate la timp

Anuntul privind tranzactia cu 75% din actiunile Rompetrol Group NV(TRG) a fost publicat in data de 27.08.2007 la ora 11.00 CET (12 ora Romaniei) de PR Newswire, care a informat cu prioritate bursele din Londra, Bucuresti si CNVM, avand confirmarea primirii anuntului, a precizat Rompetrol.

"Lista de distributie a agentiei internationale PR Newswire a inclus, cu prioritate, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), alaturi de Bursa din Londra, mass media, alte institutii. PR Newswire se afla in posesia tuturor confirmarilor de primire a anuntului", a informat Rompetrol.

Rompetrol a atasat comunicatului un raspuns al lui John Catmur, seful diviziei de relatii cu investitorii de la PR Newswire Europe, care precizeaza ca "sistemul de procesare al agentiei a creat un numar de finalizare a transmisiei (1188223899), care se genereaza odata ce toti destinatarii au primit anuntul".

Bursa de Valori Bucuresti a decis suspendarea de la tranzactionare a actionlor companiei Rompetrol Rafinare Constanta pentru a permite accesul egal al investitorilor la aceste informatii.

Raportul Curent prin care compania Rompetrol Rafinare a adus la cunostinta Bursei de Valori aceasta informatie a fost transmis abia in seara zilei de 27 august la solicitarea BVB depasind cu mult intervalul regulamentar de maximum 24 de ore, prevazut de legislatia pietei.

"Nerespectarea acestei obligatii ridica uriase semne de intrebare in legatura cu respectarea prevederilor legale cu privire la regimul informatiilor privilegiate si la eventuale tranzactii incheiate in baza acestor informatii. Aceste suspiciuni sunt intarite si de variatia semnificativa a pretului in intervalul de la deschiderea pietei in data de 27 august si pana la suspendarea acestor titluri de catre Bursa", mentioneaza comunicatul Asociatiei Brokerilor.

Asociatia Brokerilor a soliciat CNVM si suspendarea tuturor tranzactiilor incheiate cu actiunile Rompetrol Rafinare Constanta pana la finalizarea investigatiei.

Totodata, reprezentantii brokerilor au cerut completarea raportului curent al companiei cu informatii despre pretul si conditiile tranzactiei.

Bursa de Valori Bucuresti a suspendat tranzactiile cu actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), Rompetrol Well Services (PTR) si Rompetrol SA (Vega), in jurul orei 13:30, dupa ce presedintele The Romeptrol Group (TRG), Dinu Patriciu a anuntat vanzarea a 75% din grup unei companii din Kazahstan.

Ce spune CNVM

Potrivit reglementarilor CNVM rapoarte privind informatiile privilegiate se transmit CNVM si operatorului pietei reglementate pe care se tranzactioneaza actiunile emise de respectiva societate comerciala, fara intarziere, dar fara a se depasi 24 de ore de la producerea respectivului eveniment sau de la data la care respectiva informatie este adusa la cunostinta emitentului si se publica in Buletinul electronic al CNVM, potrivit prevederilor legislative la care face referire Asociatia Brokerilor.

Departamentul de supraveghere al C.N.V.M. a semnalat Comisiei cresterea rapida a pretului actiunilor in cauza, precum si decizia de suspendare luata de Bursa de Valori Bucuresti, iar autoritatea pietei de capital a cerut, atat bursei, cat si departamentelor de specialitate ale institutiei, analizarea tranzactiilor si identificarea unor eventuale nerespectari ale legislatiei in vigoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri