Titlurile celor trei companii ale The Rompetrol Group (TRG) listate la Bucuresti s-au apreciat marti cu peste 14%, dupa preluarea de catre KazMunayGaz a 75% din TRG, iar capitalizarea Rompetrol Rafinare, care opereaza Petromidia, a depasit pragul de 1,1 miliarde dolari.
Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR) sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, iar Rompetrol SA (VEGA) este listata pe Rasdaq.

Luni, a fost anuntata preluarea a 75% din The Rompetrol Group (TRG) de catre KazMunayGaz. Prin aplicarea a 75% la valoarea estimata a The Rompetrol Group, reiese ca grupul petrolier de stat KazMunayGaz va plati catre Rompetrol Holding din Elvetia suma de 2,712 miliarde dolari pentru pachetul preluat din TRG.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au urcat marti cu 14,29%, variatia maxim admisa de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pana la 0,1280 lei. S-au tranzactionat doar 2,6 milioane titluri RRC, la pretul de 0,1280 lei, inca din deschidere fiind afisate in piata ordine a peste 100 milioane actiuni.

"Volumul mic de la Rometrol Rafinare a fost determinat de faptul ca din piata au cam lipsit ordinele de vanzare. In acest an, actiunile RRC au avut o evolutie inferioara fata de titlurile Rompetrol Well Services (PTR) si Rompetrol SA-Rafinaria Vega (VEGA), de aceea cei mai multi investitori probabil asteapta cotatii mai mari la care sa-si marcheze profiturile", a declarat, citata de NewsIn Andreea Ciobanu, broker la Intercapital Invest.

Rompetrol Rafinare Constanta a ajuns marti la o capitalizare de 2,7 miliarde lei (1,134 miliarde dolari), depasind pentru prima oara pragul de 1 miliard de dolari.

"Actiunile RRC au urcat azi pana la un nivel foarte apropiat de maximul istoric, de 0,1310 lei, atins in 26 octombrie 2005, si cel mai probail maine acest maxim va fi doborat. Investitorii au speranta ca titlurile Rompetrol Rafinare vor creste mai mult decat actiunile ale celorlalte doua companii listate din grup, deoarece in acest an nu au avut o crestere atat de mare ca actiunile PTR si VEGA. Este greu sa te hotarasti sa vinzi cateva milioane de titluri RRC, chiar daca ai un randament destul de mare la acestea, atunci cand in piata altii vor sa cumpere circa 300 de milioane de actiuni", a declarat Gigi Uleia, broker la Prime Transaction.

In acest an, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) s-au apreciat cu 46,28%, de la 0,0875 lei la 0,1280 lei, din care peste 30% au castigat luni si marti.

Titlurile Rompetrol Well Services (PTR) au urcat in 2007 cu circa 200%, de la 0,73 lei pana la 2,18 lei. "Daca ar fi sa adaugam si faptul ca actionarii vor intra in curand in posesia a 50% actiuni gratuite, putem considera ca actiunile PTR au crescut in acest an cu circa 348%", a spus Gigi Uleia.

Actiunile Rompetrol SA (VEGA) s-au scumpit in acest an de 4,46 ori (cu 346%), de la 0,0700 lei la 0,3120 lei.

Marti, titlurile Rompetrol Well Services (PTR) au dominat schimburile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cu tranzactii de 9,72 milioane lei, si au urcat cu 14,74%, pana la 2,18 lei, nivel la care capitalizarea companiei este de 202,15 milioane lei (84,94 milioane dolari). S-au tranzactionat 4,467 milioane actiuni Rompetrol Well Services (PTR), reprezentand 4,82% din capitalul social.

"Investitorii au renuntat mai usor azi la actiunile Rompetrol Well Services (PTR), in primul rand ca numai in acest an au avut un randament ridicat, dar si prin faptul ca cei mai multi vor primi 50% actiuni gratuite", a adaugat brokerul de la Prime Transaction.

De aceeasi parere este si Andreea Ciobanu, care pune volumul ridicat de marti de la Rompetrol Well Services (PTR) pe seama randamentelor mari din acest an, fapt care ii determina pe multi sa-si marcheze profiturile.

Actiunile Rompetrol SA (VEGA), listate pe piata Rasdaq, au urcat marti cu 24,80%, pana la 0,3120 lei, conducand la o capitalizare de 544,56 milioane lei (228,8 milioane dolari). S-au tranzactionat 10,86 milioane actiuni, reprezentand 0,6% din capitalul social, pentru suma de 3,38 milioane lei.

Cumulat, valoarea de piata a celor trei companii listate, din The Rompetrol Group, este de 3,448 miliarde lei (1,449 miliarde dolari).

The Rompetrol Group (TRG) este actionar majoritar la cele trei companii. TRG detine concertat 72,84% din titlurile Rompetrol Rafinare Constanta, din care 50,59% sunt detinute direct, 14,72% prin Rompetrol Financial Group SRL , iar 7,53% prin Rompetrol SA (VEGA).

The Rompetrol Group (TRG) controleaza aproape 51% din titlurile Rompetrol Well Services (PTR) si 82,36% din titlurile rafinariei Vega (Rompetrol SA Bucuresti).

"Pentru sedinta de miercuri ma astept ca actiunile Rompetrol Rafinare sa fie vedetele zilei, cu o noua crestere de circa 15%, spre un nou maxim istoric, iar titlurile Rompetrol Well Services si Rompetrol SA sa aibe o crestere mai moderata, determinata de aprecierea Rompetrol Rafinare", a conchis Gigi Uleia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri