Romania este intre primele cinci piete emergente cu cea mai ridicata vulnerabilitate la scaderea lichiditatii globale, dupa Letonia, Islanda, Bulgaria si Turcia, arata Standard & Poor\'s, intr-o nota de cercetare referitoare la ratingurile suverane ale statelor in curs de dezvoltare publicata luni.
Potrivit indicelui de vulnerabilitate la lichiditate, Letonia si Islanda sunt, in prezent, cele mai expuse economii la astfel de riscuri, urmate de Bulgaria, Turcia si Romania. Indicele este o media neponderata a calificativelor primite de 15 state in functie de cinci variabile, care sunt considerate relevante pentru masurarea riscurilor financiare externe.

Letonia este cea mai vulnerabila dintre statele incluse in indice, cu 1,3 puncte, urmata de Islanda, cu 1,2 puncte, Bulgaria, cu un punct, Turcia cu 0,8 si Romania cu 0,7 puncte. Rusia este cea mai putin vulnerabila dintre cele 15 state luate in calcul, cu -2 puncte. Egiptul, Ucraina si Cehia sunt, de asemenea, printre statele cel mai putin expuse la schimbarea atitudinii investitorilor.

La calcularea indicelui, S&P ia in considerare mai multi indicatori considerati relevanti pentru aparitia unor crize in sectorul de creditare, cum ar fi datoria nationala ca pondere din Produsul Intern Brut, datoria externa bruta necesara raportata la contul curent, ponderea deficitului de cont curent finantata prin investitii straine directe sau aprecierea monedei nationale in termeni reali in 2007, raportata la media anilor '90.

Indicele Vulnerabilitatii permite formarea unei perspective de moment asupra pietei, datele utilizate referindu-se doar la anul 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri