Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) asteapta aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru lansarea a sapte instrumente derivate avand ca activ suport cinci actiuni listate la Rasdaq si doua listate la Bursa de Valori Bucuresti, a declarat, citat de NewsIn,Teodor Ancuta.
"In sedinta consiliului de administratie al Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu din 20 august, actionarii au decis introducerea la tranzactionare a inca sapte instrumente derivate construite", a declarat Ancuta. Cinci dintre companiile ale caror actiuni vor fi activ suport pentru noile instrumente derivate sunt listate la Rasdaq: Iproeb Bistrita, Imotrust Arad (fosta Arconserv), Armax Gaz Medias, Albalact AlbaIulia si Dafora Medias. Celelalte doua sunt companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, Oil Terminal Constanta si Condmag Brasov, a mai spus presedintele BMFMS.

"Noi am trimis documentarea necesara la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si speram ca in doua saptamani sa primim acordul pentru lansarea noilor instrumente derivate", a adaugat Ancuta.

Noile intrumente derivate vor avea scadente la o luna, la doua si trei luni, a mai spus presedintele Bursei din Sibiu.

BMFMS a lansat in luna iulie derivativele pe aur si pe cele construite pe activul suport al actiunilor Turbomecanica, iar la 1 octombrie, va lansa iar instrumentele derivate care au ca activ suport actiunile Transelectrica.

Oil Terminal Constanta (OIL) are un capital social de de 58,24 milioane lei divizat in 582,4 milioane de actiuni. in prezent, actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului cu o detinere de 59,62% din actiuni. Broadhurst Investments controleaza 7,61%, iar Fondul Proprietatea are 10% din capital. Actiunile companiei se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti din data de 10 august. Ultima cotatie a titlurilor Oil Terminal Constanta (OIL) a fost de 1,05 lei in sedinta din 4 septmbrie, ceea ce da o capitalizare de 611,55 milioane lei (198,91 milioane euro).

Compania Condmag Brasov (COMI) a promovat la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti la inceputul lunii iulie. Compania, specializata in producerea de conducte magistrale pentru gaze, petrol, titei, apa si are un capital social de 17,29 milioane lei divizat in 173 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. in structura actionariatului, Dafora Medias are o detinere de 43,66%, OGGBA Van Herk BV detine 10,61363% din capitalul Condmag, Julius Baer International Equity Fund are 9,62% din actiuni, iar fondul olandez de investitii MEI Roemenie & Bulgarije Fonds NV detine 7,76% din capital.Ultima cotatie a actiunilor Condmag (COMI) a fost de 2,00 lei in sedinta din 4 septembrie, ceea ce da o capitalizare de 345,59 milioane lei (104,93 milioane euro).

Compania Dafora Medias (DAFR) este listata la categoria de baza a Rasdaq din decembrie 1996 si are un capital social de 97,36 milioane lei, divizat in 973,58 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Princpalii actionari ai companiei sunt Gheorghe Calburean, care detine 48,17%. Julius Baer Investment Management LLC, din SUA, divizie bancii elvetiene de investitii Julius Baer, controleaza 10,67%, iar Dafora Group Medias detine 7,46%. Ultima cotatie a actiunilor Dafora Medias a fost de 0,625 lei, in sedinta din 4 septembrie, ceea ce da o capitalizare de 608,48 milioane lei (184,75 milioane euro). Conducerea companiei intentioneaza sa listeze actiunile Dafora la Bursa de Valori Bucuresti.

Compania Armax Gaz Medias (ARAX) este listata la categoria de baza a Rasdaq si are un capital social de 60,43 milioane lei. Principalul actionar al firmei este Mircea Vescan, care detine 37,64% din capitalul firmei. Compania este specializata in echipamente si instalatii industriale pentru gaz. Actiunile sale se tranzactioneaza din luna noiembrie 1996. Ultima cotatie a titlurilor Armax Gaz a fost de 0,605 lei in sedinta din 4 septmebrie, ceea ce da o capitalizare de 365,6 milioane lei (peste 11 milioane euro). Conducerea companiei spera ca actiunile Armax Gaz sa fie transferate la Bursa de Valori Bucuresti pana la sfarsitul anului.

Compania Albalact Alba Iulia (ALBZ), specializata in fabricarea produselor lactate si a branzeturilor, are un capital social de 19,43 milioane lei, divizat in 194,34 milioane de titluri, cu o valoare nominala de 0,10 lei. in structura actionariatului din 27 iunie, Ciurtin Petru detine 36,21%, Ciurtin Petru Raul controleaza 16,03%, RC 2 Limited din Cipru detine 13,37%, iar Julius Baer International Equity Fund are o participatie mai mica de 5%. Titlurile Albalact Alba Iulia se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul ALBZ din noiembrie 1996. Compania are o capitalizare de 565,51 milioane lei (171,71 milioane euro), conform cotatiei de 2,91 lei, din sedinta din 4 septembrie.

Compania imobiliara Imotrust Arad (ARCV), are un capital social de 6,06 milioane lei, divizat in 60,69 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Circa 71,81% din capitalul social al Imotrust este detinut de un grup de firme si oameni de afaceri din Arad, care actioneaza in mod concertat, iar Morgan Stanley & Co. International Limited detine mai putin 5%. Titlurile Imotrust se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul ARCV, din decembrie 1996. Capitalizarea companiei este de 231,86 milioane lei (70,4 milioane euro), aferenta cotatiei de 3,82 lei pe titlu, inregistrata in sedinta din 4 septembrie.

Compania Iproeb Bistrita (IPRU) produce cabluri optice si electrice si are un capital social 12,23 milioane lei. Principalul actionar este compania Electromontaj Bucuresti care controleaza 30,65% din capitalul social. La sfarsitul lunii iunie, SIF Banat-Crisana detinea 5,36%. Ultima cotatie a titlurilor Iproeb a fost de 9,90 lei, ceea ce da o cotatie de 403,73 milioane lei (122,58 milioane euro). Actiunile sale se tranzactioneaza la categoria de baza a Rasdaq din marite 1997.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri