Consiliul Bursei de Valori Bucuresti va lansa derivativele construite pe activul suport al indicelui BET in 14 septembrie.
Consiliul Bursei de Valori Bucuresti va lansa derivativele construite pe activul suport al indicelui BET in 14 septembrie.

Primul instrument tranzactionat este contractul BET Index Futures avand activ suport BET, indicele de referinta al BVB.

Operatiunile post-tranzactionare de compensare-decontare cu instrumente financiare derivate vor fi efectuate prin intermediul Casei de Compensare Bucuresti.

„Debutul pietei derivatelor reprezinta un eveniment asteptat de investitorii care isi doresc o largire a gamei de produse investitionale cu instrumente de acoperire a riscului dezvoltate de catre BVB. Acesta este un obiectiv asumat prin strategia de dezvoltare a Bursei,” declara Stere Farmache, directorul general al BVB.

Lansarea contractelor la termen (futures) pe indicele BET, va coincide cu reuniunea Federatiei Europene a Burselor de Valori (FESE), care va avea loc la Bucuresti in zilele de 13-14 septembrie, au mai spus sursele citate.

Contractele vor avea scadenta la trei luni, martie, iunie, septembrie si decembrie, iar data scadentei este a treia zi de vineri din ultima luna a intervalului.

Bursa de Valori Bucuresti a modificat din data de 22 august ponderile si structura indicelui BET, care reflecta evolutia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa.

Astfel, la data de 22 august, Banca Transilvania (TLV) are cea mai mare pondere, de 19,95%, urmata de Petrom Bucuresti (SNP) cu 19,93%, BRD Groupe Societe Generale (BRD) de 19,90%, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) cu 10%, Transelectrica Bucuresti (TEL) cu 7,77%, Impact Developer & Contractor Bucuresti (IMP) cu 7,77%, Biofarm Bucuresti (BIO) cu 5,13%, Antibiotice Iasi (ATB) cu 4,34%, Broker Cluj (BRK) cu 3,33% si Turbomecanica Bucuresti (TBM) cu 1,88%.

Modificarile si completarile aduse urmaresc sa creasca relevanta indicilor BVB si sa transforme indicii BET si BET-FI in principale active suport pentru piata instrumentelor financiare derivate din Romania si pentru crearea de produse financiare structurate.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat regulamentele de functionare a pietei contractelor la termen si tranzactionarea instrumentelor derivate la Bursa de Valori Bucuresti.

Potrivit unui calendar anterior, la Bursa de Valori Bucuresti se vor tranzactiona instrumentele derivate pe indicele BET, apoi contracte contruite pe indicele BET-FI, care reflecta evolutia celor cinci societati de investitii financiare, pentru ca ulterior sa fie tranzactionate si contracte la termen construite pe titluri listate.

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a decis in luna martie sa nu perceapa comisioane de tranzactionare pentru instrumentele derivate care vor debuta in piata in anul 2007.

Potrivit tarifelor de tranzactionare pe piata instumentelor derivate, adoptate de actionarii BVB, accesul la tranzactionare este de 200.000 lei (aproximativ 60.000 euro) si se plateste anticipat.

Pentru contractele a caror valoare nominala de referinta este mai mica de 5.000 lei, comisionul de tranzactionare a fost stabilit la 0,15 lei pe contract. Pentru contractele a caror valoare nominala de referinta este cuprinsa intre 5.001 lei si 10.000 lei comisionul va fi de 0,50 lei pe contract. In cazul in care valoare nomicala de referinta a contractului depaseste 10.000 lei, comisionul de tranzactionare va fi de 1 leu.

Atat cumparatorul cat si vanzatorul vor plati, incepand din 2008, comisioane de tranzactionare la aceste nivele. BVB nu percepe comisionul in prima luna de listare iar daca data listarii nu coincide cu prima zi a lunii, scutirea de comision se prelungeste pana la sfarsitul lunii viitoare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri