Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dat cea mai mare amenda din istoria pietei de capital din Romania.

CNVM l-a amendat, la mijlocul saptamanii trecute, pe Adrian Andrici, investitor persoana fizica, cu suma de 887.788,6 lei (268.000 de euro), considerand ca modul in care acesta realizat tranzactii cu actiunile Petrom si Rompetrol in 31 martie 2006 a avut ca efect fixarea pretului la un nivel artificial la momentul inchiderii pietei.

Practic, amenda reprezinta jumatate din valoarea tranzactiilor efectuate de Andrici in acea zi cu actiuni Petrom si Rompetrol Rafinare.

La inchiderea sesiunii de tranzactionare din 31.03.2006 si anume in ultimele 4 secunde ale ultimului minut, pretul actiunilor SNP a inregistrat o scadere brusca de la 0,5800 lei la 0,5650 lei, pret la care s-a inchis sedinta de tranzactionare. Tranzactiile care au dus la scaderea pretului actiunilor SNP au fost intermediate de S.S.I.F. Swiss Capital S.A. in numele clientului Andrici Adrian.

La inchiderea sesiunii de tranzactionare din 31.03.2006 si anume in ultimele 7 secunde ale ultimului minut, pretul actiunilor RRC a inregistrat o crestere brusca de la 0,0880 lei la 0,0909 lei, pret la care s-a inchis sedinta de tranzactionare.

Tranzactiile care au dus la cresterea pretului actiunilor RRC au fost intermediate de S.S.I.F. Swiss Capital S.A. in numele clientului Andrici Adrian.

CNVM a constatat ca modul in care au fost derulate tranzactiile cu actiuni SNP si RRC intermediate de S.S.I.F. SWISS CAPITAL S.A. in data de 31.03.2006 pentru Adrian Andrici a avut ca efect fixarea la un nivel artificial a pretului actiunilor emise de S.C. PETROM S.A. si S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A.

Andrici a fost membru in Consiliul de Administratie al SIF Muntenia, iar in toamna anului 2005 a devenit actionar majoritar al producatorului de bere Haber Hateg.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »



Citeste si
SIF Moldova si Banca Transilvania ies din actionariatul BRK Financial
Setari Cookie-uri