Grupul Borse Dubai va prelua o participatie de 19,9% din operatorul bursier american Nasdaq si de 28% din bursa londoneza London Stock Exchange, au anuntat Nasdaq si Borse Dubai, care s-au aliat pentru a prelua operatorul bursier nordic OMX, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Conform acordului de parteneriat, Nasdaq va prelua controlul participatiei OMX ce va fi achizitionata de Borse Dubai si va deveni un partener strategic in cadrul DIFX, platforma internationala de tranzactii a emiratului Dubai, reiese din comunicatul emis de cele doua grupuri.

Borse Dubai va achizitiona 28% din London Stock Exchange, aceasta participatie fiind scoasa la vanzare de Nasdaq. Din comunicat mai reiese ca grupul din Dubai va controla 5% din drepturile de vot in cadrul operatorului bursier american.

"Aceste actiuni strategice ne vor oferi o identitate unica, dand nastere unui lider global de pe piata, cu activitati in cele mai importate piete ale lumii", a declarat presedintele Nasdaq, Bob Greifeld, in comunicat.

"Aceasta tranzactie este unica si foarte originala. Reprezinta un model pentru a crea o retea multinationala de tranzactii aflata in serviciul investitorilor, companiilor si actionarilor", a afirmat directorul general al Borse Dubai, Per Larsson.

Cele doua parti au precizat ca acordul va fi finalizat pana in 15 februarie 2008.

Borse Dubai a facut o contraoferta, de 2,94 miliarde euro, pentru preluarea ooperatorului nordic reprezentand o suma cu 13,7% mai mare decat oferta grupului Nasdaq in mai si cu 38,6% peste valoarea medie a actiunilor OMX in cele 20 de zile precedente datei de 23 mai, cand a fost dezvaluita oferta operatorului american.

Conform prevederilor acordului semnat joi, oferta grupului din Dubai nu va fi modificata.

Daca conditiile vor fi indeplinite, Nasdaq va achizitiona participatia preluata de Borse Dubai si in schimb bursa din New York va ceda grupului din Dubai aproximativ 60,6 milioane actiuni Nasdaq la care se va adauga suma de 11,4 miliarde coroane suedeze (1,3 miliarde euro).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Setari Cookie-uri