Carele cu boi si ciobanii imbracati in blanuri de oaie reprezinta o priveliste obisnuita in regiunile rurale din Transilvania, chiar daca Romania este membru al Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007 si ar putea adopta moneda unica in 2014, scrie Financial Times.

Romania este o tara care demonstreaza cat de puternic este planul de extindere a Uniunii Europene, mai spun comentatorii Financial Times.

Tendinta romanilor de orientare catre economisire, in defavoarea consumului, va atrage o dezvoltare puternica a sectorului fondurilor de administrare a activelor in perioada urmatoare, tipar observat in restul Europei. Aceasta miscare se explica prin faptul ca clientii ar putea fi interesati de produse mai complexe decat conturile bancare.

In cazul tarii noastre, un apetit crescut pentru risc poate accelera procesul mai sus amintiti. 'Apetitul pentru risc al romanilor este foarte ridicat, a declarat directorul general pentru Europa Centrala si de Est al Grupului de Consultanta pe Fonduri al Raiffeisen International, Christa Bernbacher.

Neobisnuit pentru o piata tanara ca cea a Romaniei, industria fondurilor de investitii este dominata de cele pe actiuni, cu aproape 80% din active plasate in actiuni sau fonduri echilibrate.

In ciuda faptului ca valoarea sectorului de adiministrare a activelor din Romania ar putea parea foarte mica, sumele investite in fonduri pan-europene UCITS (Undertakings for the Collective Investment of Transferable Securities) ridicandu-se la numai 240 de milioane de euro, exista semnale ca aceasta industrie va intra intr-o etapa de dezvoltare puternica. Fondurile UICTS au fost create in 1985 si permit tranzactionarea libera a activelor in toate statele membre ale Uniunii Europene.

"Credem ca Romania a atins punctul critic, tinand cont de nivelul economiilor pe termen lung", a declarat directorul general al Aviva Romania, Shah Rouf.

Un alt factor important care va genera crestere pentru piata fondurilor de investitii din Romania il reprezinta introducerea fondurilor de pensii pe pilonul II si III. ”In acest context, ne asteptam la o crestere a interesului in zona gestionarii de active, asemeni altor piete, mai ales Polonia, unde am avut succes”, mai spune Rouf. “Mizam pentru urmatorii trei - cinci ani un potential de aproximativ 1 miliard de euro”, a estimat Rouf.

In cazul Romaniei, valoarea PIB pe cap de locuitor este inca redusa comparativ cu cele mai multe tari europene, situandu-se la numai 9.100 dolari anul trecut, conform estimarilor CIA World Factbook. Totusi, clasa de mijloc este in crestere, incepand a se inregistra o trecere de la imprumut la economisire, scrie Financial Times.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si