Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) se pregateste pentru definitivarea reglementarilor legislative necesare pentru listarea unei companii straine si pe piata de capital din Romania, a declarat, potrivit NewsIn, Paul Micaus, vicepresedintele CNVM.
"Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare lucreaza pentru finalizarea legislatiei necesare pentru listarea companiilor straine pe piata de capital din Romania, cea mai apropiata fiind listarea Erste Bank. Chiar daca in legislatia acutala exista multe prevederi corelate la legislatia europeana, daca acestea nu au fost explicate punctual, este normal la CNVM sa dea un aviz de interpretare", a explicat Miclaus.

CNVM urmeaza sa avizeze si tranzactiile in marja, vanzarile in lipsa, precum si drepturile de alocare ale actiunilor, a mai spus Miclaus.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat un aviz care sa premita atat CNVM, cat si Depozitarului Central sa obtina informatii de la casele de brokeraj despre adevaratii titulari ai actiunilor unei companii listate pe o piata externa si ale carei actiuni se tranzactioneaza si pe piata romanesca.

In momentul in care o companie straina listata pe o piata externa se listeaza la Bucuresti, investitorii straini vor putea tranzactiona prin conturi deschise la depozitarul central pe numele unei case de brokeraj (conturi agregate). Casele de brokeraj vor tine o evidenta a persoanelor care detin actiuni.

"Obligativitatea existentei actiunilor in contul vanzatorului, la momentul introducerii unui ordin de vanzare in sistemul de tranzactionare al unei piete reglementate din Romania, nu se aplica in cazul emitentilor ale caror valori mobiliare sunt tranzactionate si pe piete reglementate din alte state membre ale Uniunii Europene, iar valorile mobiliare nu au fost admise pentru prima data pe piata reglementata din Romania" precizeaza avizul CNVM.

In cazul acestor emitenti, responsabilitatea privind existenta actiunilor la decontare revine intermediarului care a introdus respectivul ordin de vanzare, precum si intermediarului care presteaza activitati de custodie pentru vanzator.

Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central au obligatia sa intreprinda masurile necesare in vederea ducerii la indeplinire a prevederilor prezentului aviz, inclusiv prin modificarea reglementarilor proprii care ulterior va fi supusa aprobarii CNVM conform prevederilor legale.

Depozitarul Central lucreaza la reglementarile pentru generalizarea sistemului de conturi globale.

Cea mai importanta companie straina care si-a exprimat intentia sa se listeze pe bursa romaneasca este actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), grupul austriac Erste Bank. La inceputul lunii septembrie, Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, a declarat ca spera ca listarea Erste la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sa se realizeze pana la sfarsitul anului, dar in mod sigur aceasta se va petrece in urmatoarele opt-noua luni, depinzand de procedurile BVB.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri