Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) confirma faptul ca Erste Bank der Oesterreichischen Sparkasen AG, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), indeplineste conditiile privind admiterea la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Atestatul CNVM a fost emis la sfarsitul saptamanii trecute si publicat in buletinul Comisiei.

La inceputul lunii septembrie, Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, a declarat ca spera ca listarea Erste la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sa se realizeze pana la sfarsitul anului, dar in mod sigur aceasta se va petrece in urmatoarele opt-noua luni, depinzand de procedurile Bursei de Valori Bucuresti.

Avocatul coordonator al procesului de listare a Erste, Stefan Damian, declarase in luna septembrie, pentru The Money Channel, ca Erste Bank s-ar putea lista la Bursa de Valori Bucuresti, a treia piata de tranzactionare dupa Viena si Praga, pana la inceputul lunii decembrie prin modalitatea passporting-ului. Damian a precizat ca nu va fi necesara publicarea unui prospect sau a majorarii de capital social si spera ca listarea sa inceapa pana la inceputul lunii decembrie.

Listarea prin "passporting" implica aprobarea de catre autoritatea de supraveghere a pietei din tara de origine a emitentului (Austria, in cazul Erste Bank) a unui prospect care sa fie acceptat de autoritatea altui stat membru al Spatiului Economic European (Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein si Norvegia) ca suport al unei oferte publice sau pentru admiterea la tranzactionare a titlurilor pe o piata reglementata, potrivit definitiei publicate pe pagina de internet a London Stock Exchange. Notiunea de "passporting" a fost introdusa printr-o directiva europeana, cu scopul de a stimula formarea unei piete europene unice a serviciilor financiare.

Pe piata de capital din Bucuresti vor fi listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de actiuni emise de Erste Bank, care sunt acum tranzactionate pe pietele de la Viena si Praga.

Vicepresedintele CNVM, Paul Micaus, a declarat pe 17 octombrie, pentru NewsIn, ca CNVM - Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - se pregateste pentru definitivarea reglementarilor legislative necesare pentru listarea unei companii straine si pe piata de capital din Romania. "Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare lucreaza pentru finalizarea legislatiei necesare pentru listarea companiilor straine pe piata de capital din Romania, cea mai apropiata fiind listarea Erste Bank. Chiar daca in legislatia acutala exista multe prevederi corelate la legislatia europeana, daca acestea nu au fost explicate punctual, este normal la CNVM sa dea un aviz de interpretare", explicase Miclaus.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat un aviz care sa premita atat CNVM, cat si Depozitarului Central sa obtina informatii de la casele de brokeraj despre adevaratii titulari ai actiunilor unei companii listate pe o piata externa si ale carei actiuni se tranzactioneaza si pe piata romanesca.

In momentul in care o companie straina listata pe o piata externa se listeaza la Bucuresti, investitorii straini vor putea tranzactiona prin conturi deschise la depozitarul central pe numele unei case de brokeraj (conturi agregate). Casele de brokeraj vor tine o evidenta a persoanelor care detin actiuni.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri