Bursele mondiale au evoluat in mod diferit numerosi investitori ramanand prudenti in ceea ce priveste perspectivele economiei americane, in ciuda deciziei Federal Reserve (Fed) de a cobora dobanda cheie cu 0,25%, potrivit jucatorilor din piete, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Bursele asiatice au avut o crestere in debutul sedintei, urmand tendinta pietei americane, unde indicele Dow Jones s-a apreciat cu 1%, iar Nasdaq a crescut cu 1,51%.

Federal Reserve, banca centrala americana, a anuntat o scadere de un sfert de punct procentual a dobanzii cheie pana la 4,5% si a lasat sa se inteleaga ca riscurile ce planau asupra pietelor financiare din cauza crizei creditelor s-au redus.

Rezultatele pozitive din al treilea trimestru ale economiei americane, care a inregistrat o crestere a produsului intern brut (PIB) de 3,9%, au contribuit in egala masura la depasirea neincrederii din piata cu privire la impactul crizei din piata creditelor cu risc ridicat asupra economiei mondiale.

Indicele principal al bursei din Tokyo a avut o crestere de 0,79% in deschiderea sedintei, cel al bursei din Hong Kong a castigat 0,45%, iar bursa din Sydney a urcat cu 1,1% pana la un nou record, de 6.828,7 puncte. Indicele principal al Bursei din Jakarta a depasit un nou record, inchizand la 2.704,66 puncte, in crestere cu 2,3%.

"Decizia Fed a linistit investitorii si a contribuit la continuarea cresterii pana la noi niveluri record in deschiderea pietei bursiere", a explicat Lim Dong-Min, analist al Dongbu Securities din Seul.

Mai multe piete asiatice si-au inversat tendinta in cursul sedintei de joi, in contextul in care perspectivele economiei americane raman neclare, iar pretul petrolului cuntinua sa depasesca noi recorduri.

Scaderea dobanzii cheie din Statele Unite a fost anticipata in piete, acestea focalizandu-si atentia asupra altor elemente cu actiuni mai pronuntate, cum ar fi pretul petrolului, a mai spus Lim Dong-Min. Drept cunsecinta, in timpul sedintei, indicele principal al bursei din Seul a pierdut 0,1%, dupa ce au atins un nivel record, iar cel al bursei din Shanghai a pierdut 0,68%. Bursa din Taiwan a avut o evolutie similara, indicele principal pierzand 1,17% la inchidere, dupa ce, in debutul sedintei, a crescut ca urmare a anuntului Fed.

Indicele bursei din Noua Zeelanda a pierdut 0,03%, pana la 4.207,88 puncte, cel al bursei din India s-a depreciat cu 0,57%, iar cel al bursei din Kuala-Lumpur a scazut cu 0,3%.

Indicele Straits Times al bursei din Singapore a ramas stabil, inregistrand o usoara scadere, de 2,14 puncte, pana la 3.826,45 puncte.

Principalii indici ai burselor europene au scazut dupa primele schimburi ale zilei.

Joi dimineata, indicele CAC 40 al bursei din Paris pierdea 0,48%, in timp ce indicele principal al bursei din Londra se deprecia cu 0,51%.

In Francfurt, indicele Dax a pierdut 0,30%, indicele bursei din Madrid a scazut cu 0,29%, cel al bursei din Milano s-a depreciat cu 0,86%, in timp ce indicele Eurostoxx a coborat cu 0,38%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Punctele nevralgice si amenintarile care vor marca economia mondiala